Adana’da 68.530 metrekare hizmet alanıyla oldukça büyük bir müze kompleksi olan Adana Müze Kompleksi, düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Adana’nın en eski sanayi kuruluşlarından biri olan ünlü yazar Orhan Kemal’in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine inşa edilen müze kompleksi içinde; Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi bulunuyor. Adana Müze Kompleksi’nin içinde ayrıca kafeterya, fuaye, satış birimleri, sinevizyon alanı ve açık alan var.
Yapımı tamamlanan Arkeoloji Müzesinde, prehistorik dönemden bugüne insanın yaşam serüveninin, dönemlere ait bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalar yardımıyla anlatıldığı yedi salon bulunuyor.
Ziyarete açılan Adana Müze Kompleksi’nin, toplumsal ve kültürel değişkenleri göz önünde bulunduran, çağdaş müzecilik normlarını temel alan, eğitim, iletişim ve işlevlerin dahil edildiği, katılımcılığı ve kültürel paylaşımı gözeten bir müze olmasının hedeflendiği belirtiliyor. Kompleks olarak Türkiye’nin en büyüğü olduğu belirtilen müzede, sergileme alanının 36.790 metrekareyi bulacağı kaydedildi. Tarım Müzesi’nde Adana’nın tarımsal süreci, Sanayi Müzesi’nde ise yine Türkiye’nin ilk sanayi yatırımları sergilenecek. Kent Müzesi’nde kentin geçmişi aydınlatılacak, Etnografya Müzesi’nde kentin kültürel birikimi gözler önüne serilecek. Çocuk Müzesi’nde ise geçmişten günümüze oyuncaklar sergilenecek.
Adana’nın Seyhan ilçesinde 1907 yılında inşa edilen Milli Mensucat Fabrikası, Türkiye’nin 7. Adana’nın ise ilk tekstil fabrikası olma özelliğini taşıyor. Yazar Orhan Kemal de bu fabrikada uzun yıllar memurluk yapmıştı. Hatta, yazarın ünlü romanı “Murtaza”, bu fabrikanın gece bekçisiydi.
You must be logged in to post a comment Login