Kızılötesi Testler Tutankamon Mezarındaki Gizli Oda Hakkında Umut Veriyor

Mısır Eski Eserler Bakanı Mamdouh el-Damaty Kral Tutankamon’un mezarında yapılan kızıl ötesi termografi taramaları, mezarda gizli bir oda olduğu olasılığını arttırdı. İlk taramalar sonucu mezarın Kuzey duvarının bazı bölümlerinde sıcaklık farkları olduğu gözlemlendi. Bu sıcaklık farkının duvarın arkasındaki bir açık bölmeden kaynaklanabileceği belirtiliyor.

Bu bulgular arkeolog Nicholas Reeves’in, mezardaki gizli bir odada Kraliçe Nefertiti ya da karaliyet ailesinin başka bir mensubunun gömülü olduğu teorisini destekleyebilir.

Kral Tutankamun'un mezar odasındaki altın lahdi. (Görsel: KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

Kral Tutankamun’un mezar odasındaki altın lahdi. (Görsel: KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

Ünlü İngiliz arkeolog Reeves geçen sene yayınladığı bir makalede firavunun mezar odasında sonradan kapatılan iki kapı boşluğu olduğunu ileri sürmüştü. Reeves’e göre bu kapılar mezarın aslen Kraliçe Nefertiti için inşa edildiğini gösteriyor. Fakat Tutankamun’un mezarı henüz inşa edilmediği için, erken ölümü üzerine rahipler 10 yıl sonra mezarı tekrar açmak zorunda kalmış ve Tutankamon’u buraya koymuş.

Fakat el-Damaty odada firavun Akhenaten’in eşlerinden biri olan Kiya’nın bulunabileceğini düşünüyor.

El-Damaty Yahoo New’e yaptığı açıklamada “Sıcaklık farkı olan bölgeyi daha kesin bir şekilde belirleyebilmek için başka deneyler yapılmaya devam edilecek” dedi.

El-Damaty, sonuçları doğrulamak için kızıl ötesi termografi testlerinin en az bir hafta daha yapılması gerektiğini ekledi.

The Independent

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login