İsviçre’nin Zürih kentinde, bir yeraltı otoparkının inşaat alanında 2010 yılında yürütülen kazılarda Neolitik Çağ’a ait olağanüstü bir ahşap kapı bulundu. Tarihi, Stonehenge kadar eskilere dayanan kapı, Avrupa’da bulunan en eski kapılardan biri olarak kabul ediliyor.
Arkeolog Niels Bleicher, kavak ağacından yapılmış bu ahşap kapının, iyi korunmuş menteşeleri ve kalasları bir arada tutan olağanüstü tasarımı ile çok sağlam ve zarif göründüğünü ifade etti.
Ağaç halkalarının sayımı ile yaşı belirlenen kapının – tıpkı Stonehenge’in inşaatı gibi- M.Ö. 3063 yılına tarihlendirilebileceği belirtildi.
“Zamanın sert iklim koşulları sebebiyle, sağlam evler inşa etmek zorunda olan insanlar için, bu kapı, Zürih Gölü boyunca esen soğuk rüzgarı evlerinin dışında tutacak en iyi çözümdü. Kapı o kadar zekice tasarlanmış ki aynı zamanda çok da güzel görünüyor.” dedi Bleicher.
“Kapı, binlerce yıl önce, tarım ve hayvancılığa yeni başlamış insanların yaşadığı, genellikle göl kenarlarında bulunan “ayaklı evler” dediğimiz yerleşimlerin önemli bir parçasıydı.”
Arkeologlar, Zürih Opera binasının yeraltı otoparkı olması planlanan alandaki kazı çalışmalarında, M.Ö. 3700 ve 2500 yılları arasında yaşamış enaz 5 cilalı taş devri köyünün izlerine de rastladı. Bu kazılarda bulunan önemli objeler arasında çakmaktaşından bir hançer ve bir avlanma oku da var.
You must be logged in to post a comment Login