Mısır’da İki Müze Küratörü Kaçakçılıktan Tutuklandı

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Kahire’de açılacak olan yeni müzenin iki küratörünün eserleri çaldıkları ve sahteleriyle değiştirdikleri iddiasıyla tutuklandığını açıkladı.

2011’de Hüsni Mübarek indirilmesiyle sonuçlanan başkaldırılar ve müteakip politik karışıklıkla birlikte, ülkede kültürel mirasın yağmasında bir artış görülüyor.

Yeni devasa Mısır Uygarlığı Milli Müzesi UNESCO’nun işbirliğiyle yapıldı ve daha ziyaretçilere açılmadı.

Eski Eserler Bakanı Mamdouh al-Damati “İki küratör, Luksor’daki Karnak Tapınağı’nda bulunmuş Kral Menkaure’nin firavun heykeli ile, İslami dönemden kalma bir feneri sahteleriyle değiştirirken yakalandı” dedi.

Müzenin deposundan çalınan antik İslami eserlerin Londra’da açık arttırmada ortaya çıkması üzerine başlayan polis soruşturması sonucu iki küratör tutuklandı.

Yapılan açıklamaya göre, bakanlığa mensup bir komite tarihöncesi zamandan günümüze kadar tarihlenen paha biçilmez eserlerin bir envanterini yapacak.

AFP

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login