Arkeologlar Güneydoğu İran’da Onlarca Yeni Höyük Keşfetti

Arkeologlar İran’ın güneydoğusunda bulunan Kerman’da 42 tane yeni höyük buldular.

Türkiye’de de oldukça yoğun arkeolojik faaliyet gösteren Alman Tübingen Üniversitesi ve İran Kültür ve Turizm Araştırmaları Merkezi arkeologları Kerman eyaletinin içindeki Faryab kenti yakınlarında 42 tane yeni höyük keşfettiler.

İranlı Arkeolog Nader Alidad-Soleimani, höyüklerin Neolitik dönem ve İslam dönemi arası bir tabakalanmadan oluştuğunu söylüyor.

Araştırmacılar son üç aydır süren araştırmalar sırasında  Tunç Çağı’nda Mezopotomya ile bu bölge arasındaki etkileşimi çözebilmek adına yapılan çalışmalarla bu höyüklerin keşfedildiğini söylüyorlar.

Arkeologlar bölgede drone yardımıyla topografik haritalar, üç boyutlu haritalar ve hava fotoğrafları çıkartmışlar. Ayrıca bu yeni buluntular ışığında 2016 yılında bölgede yoğun bir kazı faaliyetinin başlaması planlanıyor.

Araştırmalar 2015 yılının başında varılan mutabakat sonucunda Alman Tübingen Üniversitesi ve İran Kültürel Miras ve Turizm Araştırma Merkezi ortaklığıyla sürdürülecek ve önümüzdeki 5 yıl boyunca atölye çalışmaları, sergiler, koruma programları ve restorasyon gibi alanlarda çalışmalar yürütülecek.

İran Arkeolojisi Açısından Bölgenin Önemi Çok Büyük

Bir zamanlar bölgenin en önemli medeniyetlerinden biri olan Jiroft’a ev sahipliği yapmış olan Kerman Eyaletinin İran arkeolojisi açısından oldukça önemli bir yeri var. Yürütülen araştırmalar sonucunda ise Jiroft medeniyetinin erken tunç çağında İndus vadisi, Mezopotomya ve Orta Asya toplumları ile kültürel etkileşim içinde olduğu kanıtlamış durumda.

Kerman eyaletinde Jiroft medeniyetine ait yerleşmelerden ise geniş bir zaman aralığında buluntu çıkmakta. Uzmanlar bu medeniyete ait dolguların toprağın 11 metre altına kadar izlenebildiğini belirtmekte.

Press tv.ir

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login