Palmira Yıkılmayacak Heykeller Yıkılacak

IŞİD komutanı radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, Palmira’daki tarihi kalıntıların heykel olmadığı için yıkılmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde IŞİD, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Palmira Antik Kenti’ni ele geçirmiş ve birkaç gün sonra da tarihi kentin 87 saniyelik bir videosunu yayınlamıştı. Videoda yer alan tapınak ve roma tiyatrosunun zarar görmediği gözüküyordu.

Rejim karşıtı Yerel Koordinasyon Komitesi’nden bir aktivist, “IŞİD henüz kente zarar vermedi ve IŞİD militanları bölge halkına tarihi kente zarar vermeyeceklerini söyledi. Fakat idolleri yok edecekler. Bunun nedeni belki de Palmira’nın çoğunlukla sütunlar ve büyük yapılardan oluşması. Ayrıca IŞİD’in idol olarak tanımladığı heykellerin burada olmaması. IŞİD’in diğer tarihi eserlerle bir problemi yok.” dedi.

Suriye’de rejim karşıtı bir radyo istasyonu olan Alwan FM, Palmira’daki IŞİD ordu komutanı Abu Laith al-Saoudy ile yaptığı röportajın ses kaydını yayınladı. Abu Laith al-Saoudy, tarihi kente zarar vermeyeceklerini fakat idollerin yıkılacağını belirtti.

IŞİD ordu komutanı Abu Laith al-Saoudy, “Tarihi kent korunacak ve zarar verilmeyecek. Biz, kafirlerin ibadet ettiği putları kıracağız.  Tarihi yapılara dokunulmayacak ve bazı insanların düşündüğü gibi buraları yıkmak için buldozer getirmeyeceğiz.”

theguardian

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login