Bulgaristan’da 8000 yıllık Çift Katlı Evler Bulundu

Arkeologlar, Bulgaristan’ın başkenti Sofya kentine 67 km uzaklıkta bulunan, Mursalevo köyünün yakınlarında, 8000 yıl öncesine tarihlenen çift katlı 60 adet ev buldu.

Bulgaristan’ın güneybatısında Kyustendil bölgesinde çalışan araştırmacılar, önceden planlanıp yapıldığı düşünülen yerleşimin, bölgede iyi örgütlenmiş bir sosyal yapı ve yüksek seviyede bir kültüre işaret ettiğini ve burada yaşayan insanların Anadolu’dan geldiklerini düşünüyor.

Kazı sorumlusu Vassil Nikolov, evlerin iki katlı şekilde, ahşap çerçeveler ve kilden inşa edildiğini söyledi. Kazıda ayrıca birbirine paralel ve oldukça geniş üç cadde bulundu.

Bölgedeki evlerin içinde yüksek derecede ateş yakıldığı düşündüklerini söyleyen araştırmacılar, bu yangının bir kazadan çok bilinçli yapılmış bir eylem gibi göründüğünü belirtti. Ayrıca bu bilinçli bir şekilde çıkarılan yangınların, evlerin duvarlarını günümüze kadar çok iyi koruduğu da belirtildi.

Araştırmacılar, o dönem yaşayan insanların, evlerinin de bir ruhu olduğuna yönelik bir inanç taşıdıklarını ve evlerini sembolik bir şekilde gömdüklerini söyledi. Kazı alanındaki çukurlardan çıkarılan ev malzemeleri de bu savı destekliyor.

Vassil Nikolov, konuyla ilgili olarak, “Burada yaşayan yerli halk için,  Avrupa medeniyetinin ilk temellerini atmışlar diyebiliriz. Buranın sosyal yapısı,  bize M.Ö. 6000’deki Avrupa’yı gösterebilir. Fakat bunun dışında kabul etmeliyiz ki bir dizi problemle de karşı karşıyayız. Günlük yaşam döngüsü konusunda cevap bekleyen sorular var. Belki de bu insanlar buradaki yaşam döngüsünü isteyerek kırıp, farklı bir yerde yaşamaya gittiler ve bu yüzden köyü yaktılar. ” açıklamasında bulundu.

Kazı yapılan evlerde ayrıca, fırın, un öğütme taşları ve kilden yapılmış gemiler bulundu. Sonuç olarak Bulgaristan’da yapılan bu kazılar, akademisyenlere oldukça değerli bilgiler vermesinin yanı sıra, “neden ritüelistik bir şekilde, 4 metre kadar derin çukurlar kazıldığı ve bunların neden sıralı bir şekilde dizildikleri” gibi gizemler de barındırıyor.

sofiaglobe

You must be logged in to post a comment Login