Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Elbistan’da yapılacak tarihi ve kültürel çalışmalarla ilgili Elbistan’ın Sesi gazetesine yaptığı açıklamada Karahüyük ile Keçemağara için ödenek alındığını ve buralarda kazıların başlayacağını söyledi.
Küçükdağlı öncelikli olarak, Arkeoloji Müzesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Boran Uysal başkanlığında yapılacak Karahüyük kazısının izin ve ödeneğinin tahsis edildiğini söyledi. Ayrıca 2014 yılında tespit edilen Keçemağara alanı için de izin alındığını ve kazıların bu yıl başlayacağı belirtildi. Bu kazı da yine müze başkanlığında Gazi Üniversitesi’nden. Cevdet Merih Erek ile işbirliği içinde yapılacak.
Kazı çalışmaları yanında Eski Elbistan olarak tabir edilen Ulucami, Çarşı Camisi, Ceyhan Camisi, Himmetbaba Camisi ile Selçuk Hamamı arasındaki alan için Elbistan’a bir heyet geleceğini söyleyen Küçükdağlı, Dulkadiroğlu Beyliği Sarayı ve oradaki bir höyüğün tescil çalışmalarını beklediklerini ekledi.
Kahramanmaraş’taki Yontma Taş Çağı Araştırmaları
Gazi Üniversitesi’nden Cevdet Merih Erek 2006 yılından beri bölgedeki mağaraları ve çakmaktaşı yataklarını araştırıyor. Daha önce Direkli mağarasında araştırmalar yapan Erek, 2012’deki açıklamalarında Keçemağara’da hayvan sığınağı olarak kullanılan bu mağarada duvar resimleri görüldüğünü belirtmişti. Erekbu mağaraların ve dini ayinler için kullanılmış olabileceklerini söylemişti.
Erek 2012’deki açıklamasında şöyle demişti: “Bizim amacımız 2006 yılından beri Kahramanmaraş ilinin ve ilçelerinin her tarafında Yontma Taş Çağı insanının yaşadığı alanları tespit etmek. Sadece mağarada değil, ama dönemin – Yontma Taş Devri’nin insanının yerleşim yeri olarak seçtiği en önemli doğal oluşumlardan birisi mağaralardır.”
“Her mağara yerleşime müsait olmuyor. Keçemağarası gibi çökme riski çok yüksek olan mağaralara genellikle yerleşim söz konusu olmuyor. Ama yine de biz bölgede yaptığımız bir nevi istihbarat diyeyim, köylülerle yaptığımız konuşmalar, coğrafi ve jeomorfozik haritalardan edindiğimiz bilgilerle bölgeleri ziyaret ediyoruz. Hem mağaraların hem de çakmaktaşı yataklarının araştırmasını yapıyoruz.”
Yontma Taş Kalıntıları Bulunmadı
Yontma Taş Çağı insanının günlük hayatında kullanıdığı bıçak, delgi, ok uçları gibi bütün aletleri çakmaktaşından yaptığını belirten Erek açıklamalarını şöyle devam ettirdi:
“Şu ana kadar yaptığımız araştırmalarda Elbistan ilçesinin oturduğu coğrafya üzerinde çok verimli çakmaktaşı yataklarına rastlamadık. Bulunan çakmaktaşı yatakları da boyut olarak küçük ham maddelerden kaynaklandığı için, yontmaya çok elverişli değiller. Coğrafya üzerinde doğal olarak oyulmuş mağaraların çok fazla olmadığını da gördük. Çünkü bölge çoğunlukla su altında kaldığının delilleriyle dolu.”
“İçinde bulunduğumuz mağaranın ön tarafının çökmüş olması, yapısındaki kalsiyum karbonatın suyla çok gevrek hale gelerek zamanla ağırlığa dayanamayarak çökmesini akla getiriyor. Ancak bulunduğumuz Keçemağarası köyünde eski bir kaya mezarı ya da dini bir alan olarak kullanılmış olabileceğini gördüğümüz bir takım duvar resimlerine rastladık. İncelemesini, değerlendirmesini daha sonra tekrar yapacağız. Ama şu ana kadar Yontma Taş Çağı ile ilişkilendireceğimiz bir şey olmadı.”
Elbistan'ın Sesi
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
3,6 Milyon Yıllık Laetoli Ayak İzleri, Erken İnsan Evrimini Gösteriyor
Orta Amerika’da 4.000 Yıllık Balık Yakalama Kanalları Keşfedildi
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Hollywood’un Roma Gladyatörleri Hakkında Doğru ve Yanlışları
You must be logged in to post a comment Login