Danimarka Adası’nda Roma Dönemi Baykuş Fibulası Bulundu

Danimarka’nın Bornholm adasındaki Nexø şehrinde, Roma dönemine ait bronz ve mineden yapılmış broş bulundu. Eşine nadir rastlanılan baykuş şeklindeki broş disk fibula kategorisine giriyor. Bronz ve mine işi baykuşun iri turuncu gözleri ve renkli kanatları var.

John Lee/Danimarka Milli Müzesi

Bornholms Müzesi’nden arkeolog Christina Seehusen “Buna benzer iğnelerden çok az var. Büyük ihtimalle adaya seyahat eden biri broşu buraya getirmiş” diyor.

Baykuş, Roma’nın Tuna ve Ren kıyısındaki sınırlarında yapılmış. Bu yüzden antik Köln şehri ya da ona yakın çevredeki başka bir şehirde yapıldığı düşünülüyor.

İğneler genelde erkekler tarafından pelerinlerini kapalı tutmak için takılıyordu. Bunu takan kişi, Roma ordusunda Germanik bir paralı askerken, baykuşu da adaya getirmiş olabilir.

Bornholm adası Baltık Denizi’nin açıklarında olsa da Demir Çağı’nda ıssız bir yer değildi. Seehusen “Adadaki mezarlarda ve yerleşimlerde, Roma İmparatorluğu’nun bölümleriyle sık sık olmak üzere dünyanın birçok kısmıyla temas içindee olunduğunu gösteren birçok keşif yapıldı” diyor.

Baykuş iğneleri dünya üzerinde de çok az bulundu. Bornholm’daki keşif de metal detektörleriyle müzenin Nexo dışındaki bölgeleri araştırmasına yardım eden Kim Lund-Hansen ve Michael Møller tarafından yapıldı.

Broşun bulunduğu alanda MS 1 ile 4. yüzyıllar arasına tarihlenen büyük bir binanın kalıntılarına rastlandı.

Copenhagen Post

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login