Bodrum’da İnşaat Kazısında 2500 Yıllık Mezarlara Rastlandı

Bodrum’da bir inşaat için başlatılan sondaj çalışmaları sırasında yaklaşık 80 metrelik arazi içerisinde MÖ 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 11 mezar bulundu.

Yokuşbaşı Mahallesi 2011 Sokak’ta Halil Tokgöz’e ait arazide bir süre önce sondaj çalışmaları başlatılmıştı. Alanda yapılan sondaj çalışmaları sırasında yaklaşık 2500 yıllık mezarlara rastlandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Arkeologları, Sosyo antropologlar eşliğinde süren kazılarda bulunan 11 mezar incelemeye alındı. Çıkartılan eserler ve kemik kalıntıları incelenmek üzere Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine kaldırıldı.

Son yıllarda Bodrum’daki inşaat sayısında görülen artışla birlikte inşaat alanlarında rastlanan tarihi eser sayısı da giderek artmakta. Sit alanlarında yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında birçok tarihi eser bulunuyor.

Diğer Kurtarma Kazısında Mezar Sayısı 18 Oldu

Yokuşbaşı Mahallesi’nde yaklaşık 3 ay önce başlatılan diğer kurtarma kazılarında ise mezar sayısı 11’den 18’e yükseldi. Mermerden oyma yekpare lahit ve üçgen kapağı ile taştan örülmüş mezarların MÖ 5. yüzyıldan kaldığı öğrenildi. Bu mezarlarda pişmiş toprak kaplardan oluşan ölü hediyeleri, müze uzmanlarınca gün ışığına çıkarıldı.

Bulunan mezarlardan yola çıkarak, Yokuşbaşı Mahallesi’nin, kaynaklarda adı geçen Bodrum’un (Halikarnassos) nekropolü olduğu iddia ediliyor.

milliyet

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login