Adana’da Tarihi Fabrika Müze Olma Yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı yatırım programı kapsamında, Adana’nın Seyhan ilçesinde 1907 yılında yapılmış olan Milli Mensucat Fabrikası’nda müze kompleksi kurma çalışmaları devam ediyor.

Müze iki kısımdan oluşuyor. İlk kısımda 1700 adet arkeolojik eser ve 700 mozaik sergilenecek. İkinci kısımda ise, Adana’nın tarımsal bir şehir olması öne çıkarılarak,  tarımda kullanılan alet ve makineler sergilenecek. Müzede, yakın tarihten bu yana kullanılan sanayi makineleri ve çocuklar için toprak ve seramik atölyeleri de yer alacak.

68.000 metrekare olan müzede, Paleolitik Çağ’dan, Osmanlı dönemine kadar farklı konseptte birçok parça bulunuyor. Ortadoğu’nun en büyük müze kompleksleri arasına girecek olan fabrikanın ilk kısmının, 2015 yılı ortalarında açılması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Adana’nın sahip olduğu, doğal güzelliklerini, zengin tarihini, Adana’nın gelişiminde önemli bir yeri olan sanayiyi ve sanayide kullanılan makineleri, ziyaretçilere gösterme isteği sonucunda böyle bir proje yürüttüklerini belirterek, müzenin, Doğu Akdeniz turizm potansiyelini artıracağını söyledi.

Sabri Tari ayrıca, “Özellikle müze içerisinde yer alan tarım ve sanayi müzesi Türkiye ‘de resmi müze olarak ilk kez açılacağından Adana’nın hak ettiği ayrıcalığı bütün müze ziyaretçilerine tattıracaktır. Bir ziyaretçi müzeye geldiğinde şehrin arkeolojik, sanat tarihi, geçmişten bugüne sanayi ve tarım gelişimini izleyebilecektir. Yeni müze Adanamıza yakışır, şehri yansıtan bir ayna vazifesini görecektir” açıklamasında bulundu.

Milli Mensucat Fabrikası Türkiye’nin 7. Adana’nın ise ilk tekstil fabrikası olma özelliğini. Yazar Orhan Kemal de bu fabrikada uzun yıllar memurluk yapmıştır. Hatta, yazarın ünlü romanı “Murtaza”, bu fabrikanın  gece bekçisidir.

radikal

You must be logged in to post a comment Login