Britanya’da İlk Kez Mezolitik Dönem Yakılmış İnsan Gömüsü

İngiltere’nin güneydoğusunda Mezolitik Dönem’e tarihlenen yanmış insan kemikleri bulundu. Britanya’da Mezolitik Dönem’e tarihlenen ilk yanmış kemik olma özelliğini taşıyan bu kemikler, aynı zamanda en eski olma özelliğini de taşıyor.

Yanmış materyal bulunan 118 gram kemik, yaklaşık bir metre çapında bir çukura yerleştirilmiş ve daha sonra toprak ile doldurulmuş. İkisi çukurda bulunan kemik parçalarına, biri kömüre yapılan üç radyokarbon analizi de bu dolgunun MÖ. 5600 yılına tarihlendiğini doğruladı. Oxford Archaeology’de gömü öncüsü Dr. Louise Loe, kemiği analiz etti ve kemiğin en az bir yetişkine ait olduğunu tespit etti.

Bu keşiften önce Britanya’da Mezolitik Dönem’e (MÖ. 10.000 – MÖ. 4.000) tarihlenen sadece 20 insan kemiği örneği biliniyor. Fakat bunlardan hiçbiri yanmış değildi. Fakat İrlanda’da üç kişinin kremasyonuna (yakılarak gömülme) dair izler vardı. Ayrıca Avrupa’da oldukça fazla örneği var. Bu da demek oluyor ki, İngiltere’de bulunan bu kremasyon gömü, Avrupa stiline uyuyor.

Araştırmayı yürüten Nick Gilmour, buldukları bu yanmış iskeletin Bronz Çağı’na tarihlenmesini beklediklerini fakat ilk radyokarbon sonucunu gördüklerinde çok şaşırdıklarını söylüyor. Emin olmak için iki kere daha radyokarbon testi yaptıklarını da sözlerine ekliyor.

Ayrıca çukurun içinde, Mezolitik Dönem teknolojisini yansıtan üç adet de çakmaktaşı bulundu. Fakat bunların hiçbiri tamamen bitirilmiş aletler değildi. Bu aletlerin keskin kenarları hala keskin olarak korunmuş.

pasthorizonspr

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login