Roma Dönemi Amfitiyatrosu Tenis Kortu Olarak Kullanılacak

İspanya, Merida’daki MÖ. 8 yılında inşa edilen amfitiyatroda sigara içmek ve içeri 40 santimetreden büyük bir çantayla girmek yasak. Fakat Mayıs ayında, UNESCO Kültür Miras Listesi’nde bulunan amfitiyatro, Dünya Padel Turnuvası için bir padel tenisi kortuna dönüştürülecek. Padel tenisi, tenise benzeyen fakat daha küçük ve duvarla çevrili bir kortta oynanan, İspanya ve Latin Amerika’da popüler olan bir spor.

Fakat amacı padel tenisini Merida’nın zengin Roma tarihiyle birleştirmek olan uygulama büyük tepki çekmiş. Neredeyse 100,000 kişi bu fikre karşı çıkan imza kampanyasına katılmış.

İmza kampanyasını başlatan Joaquin Parades, “Yetkililer projenin anıta hiçbir zarar vermeyeceği konusunda ısrar ediyor. Ama tenis kortları ve tribünler kurmak ve binlerce insanın girişine izin vermek nasıl 2,000 yıllık bir anıta zarar vermeyebilir?” diyor.

Yerel gruplar da fikre karşı çıkmış. Merida’nun bulunduğu Extremadura bölgesindeki komşu derneklerinin birleşiminden oluşan grup Cavex, yaptığı açıklamada fikri tamamen reddettiğini belirtmiş. “Bu fikir bölgenin en sembolik anıtlarından birine karşı büyük bir saygısızlık göstergesi. Merida’da padel tenisi için çok daha uygun yerler var” diyor grup.

Fakat Merida’nın, arkeolojik kalıntılarda büyük etkinlikler düzenlenmesinde kesinlikle bir ilk olmadığını savunanlar turnuvanın amfitiyatroda yapılmasını destekliyor. Bölgesel politik partileri temsil eden politikacı Damian Beneyto Twitter’da “Nimes’teki boğa güreşi arenası da bir Roma Kolezyumu ama o anıtın korunmasında hiçbir tehlike yaşanmadı” dedi.

Bütün tepkilere karşın, Extremadura’yı yöneten İspanyol Halk Partisi (Partido Popular) üyesi geri adım atmayı düşünmüyor. Jose Antonio Monago gazetecilere yaptığı açıklamada, anıta zarar geleceğine dair bir endişe olsaydı, şehir idarecilerinin bu teklife izin vermeyeceğini belirtti. Monago, Verona’daki dünyanın en büyük Roma amfitiyatrolarından birinin zaman zaman bir buz pateni pistine dönüştürülmesini örnek gösterdi.

Monago “Merida’da her yıl bu amfitiyatroda büyük bir tiyatro festivali düzenleniyor. Bu festival için bazen tiyatroya vinçler ve araçlar da çıkarılıyor. Ama festival hazırlıkları sırasında kimse imza toplamadı ya da itiraz etmedi” diye ekledi.

The Guardian

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login