Helenistik Mezarların Üzerine Tripleks Villa Geldi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Helenistik Dönem’e tarihlenen iki adet kaya mezarının üstüne villa yapıldı. Gündoğan Mahallesi’nde 1200 metrekarelik araziye tekstilci bir işadamı tarafından dikilen tripleks villalar 2000 yıllık geçmişi hiçe saydı.

Biz de, bir ülkede kazma vurulan yerden tarih fışkırması iyi bir şey mi kötü bir şey mi düşünür hale geldik. Zira ya definecilere kurban giden, ya kanalizasyon kapağı olarak kullanılan, ya da yokmuş gibi davranılarak üzerine bina dikilen birçok tarihi eser, neredeyse her gün çıkan alıştığımız haberler arasında. Bu tür olayların çoğundan haberimiz olmadığını da varsayarsak durum oldukça vahim gözüküyor.

Peynirçiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, DHA’ya yaptığı açıklamada; “Müze yetkililerinin ısrarları üzerine villa yapılan kaya mezarlarında inceleme yaptık. Başlangıçta biz bir kaya mezarının üzerine ev yapılacağını zannetmiştik. Ancak, müzeden gelen yetkili, ’bu mezarlardan yanyana iki tane olur’ dedi ve eliyle koymuş gibi diğer kaya mezarını da buldu. Bu tarihi mezarların tescil edilmesini istediğimizde ise ’Bu işin bürokrasisi ve evrağı çok fazla. O işe zamanımız yetmez. Zaten bu kaya mezarlarından bu bölgede çok sayıda var. Tescilleme işi çok uzun sürer, bu işe vakit bulamayız’ deyip, gitti. Ardından dernek olarak yine müzeye müracaat edip, ’Bu iki kaya mezarının etrafındaki otları temizleyip, düzenleyerek koruma altına alalım’ önerisinde bulunduk, ’Kesinlikle olmaz. Elinizi bile süremezsiniz. Tarihe dokunamazsınız, hakkınızda soruşturma açılır’ denildi. Ardından bir süre sonra ise baktığımızda mezarların üzerlerinin moloz doldurulduğunu villalar yapılmaya başlandığını görünce şok olduk. Ancak hala tescil edilip edilmediğini bilmiyoruz. Ancak, tescil edilseydi, mezarlar bugün bu halde olmazdı. Yöremizdeki tarihi değerler işte böyle birer birer yok oluyor. Tarih böyle korunur mu?” dedi.

Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Ali Dizdar ise; “Son günlerde, ’Bina inşaatından tarih fışkırdı’ haberlerlerini izlerken asıl şaşırmamız gereken ’Bu tarihe ne yaptığımız’ olmalı. Bodrum antik bir kent olduğu için kazmayı vurduğunuz yerden tarih fışkırması son derece normal. Önemli olan fışkıran tarihe ne yaptığımız. Bulunan kaya mezarlarına nasıl davrandığımız. Gündoğan’da tespit ettiğimiz kaya mezarlarının villalara ve molozlara nasıl kurban ettiğimizi görüyorsunuz. Tarih fışkırıyor ama sanırım koruyacak yetkili yok” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login