Sibirya’da Denisovalıların Yaptığı 50.000 Yıllık İğne Bulundu

Sibirya’da Denisovalılar tarafından yapılmış, 50.000 yıllık bilinen en eski iğne bulundu. Sansasyonel olarak nitelendirilen buluntu, Denisovalıların teknolojide tahmin edilenden çok daha ileri olduklarını gösteriyor.

Altay Dağları'ndaki Denisova Mağarası'nda bilinen en eski iğne bulundu.

Araştırmacılar, insanın kökenine dair önemli ipuçları içeren Altay Dağları’ndaki bir mağarada, iplik geçirmek için deliği de bulunan bir iğne buldu. Denisovalılar tarafından yaklaşık 50.000 yıl önce yapılmış olan iğne, günümüze kadar oldukça iyi korunabilmiş. İğnenin, henüz tanımlanamayan büyük bir kuş kemiğinden yapıldığı tahmin ediliyor.

Novosibirsk’teki Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü müdürü Prof. Mikhail Shunkov, söz konusu iğneyi sansasyonel olarak yorumluyor. Shunkov: “Kemikten yapılmış olan bu iğne bugüne kadar bulunan en eski iğne olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 50.000 yaşında.”

Altay Dağları'ndaki Denisova Mağarası'nda bilinen en eski iğne bulundu.

Bulunan iğne, binlerce yıl önce yok olmuş olan Denisovalıların düşünülenden çok daha sofistike oldukları görüşüne destek çıkıyor. Kemik iğne, Denisovalılar tarafından kloritten yapılmış modern görünümlü takıdan yaklaşık 10.000 yıl daha önceye tarihleniyor.

Denisova Mağarası’ndaki kazıların başında yer alan Dr. Maksim Kozlikin: “7 santimetre 7 milimetre boyundaki bu iğne, Denisova Mağarası’nda bulunmuş en uzun iğne. Daha önce de burada iğneler bulmuştuk fakat çok daha geç döneme tarihleniyorlardı.”

Bu iğneden önce, Denisova Mağarası’nda bulunmuş buna benzer objeler yaklaşık 40.000 yıl öncesine tarihleniyordu. Arkeologlar yeni bulunan iğnenin, Denisovalı kalıntılarının çıktığı tabakada bulunduğunu söylüyor.

Altay Dağları'ndaki Denisova Mağarası'nda bilinen en eski iğne bulundu.

Denisova Mağarası, bugüne kadar Denisovalılar hakkında birçok bilgi sağladı. 2008 yılında, 41.000 yıl önce yaşadığı düşünülen bir kadına ait bir parmak kemiği de bulunmuştu. Parmak kemiği üzerine yapılan analizler, bunun Neandertallerden ve Homo sapiensten farklı bir tür olduğunu gösteriyordu. 2010 yılında analiz edilen bir azı dişi ise, yine bir Denisovalıya ait çıkmıştı.

Mağaranın içindeki katmanlar, buranın 282.000 yıl boyunca insanlar tarafından iskan edildiğini gösteriyor.

Aynı Mağarada 40.000 Yıllık Bilezik Bulunmuştu

Altay Dağları'ndaki Denisova Mağarası'nda bilinen en eski iğne bulundu.

Mağarada 2008’de keşfedilen bir bilezik, Denisovalıların, Neandertallere ve Homo sapiens’e göre çok daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğunu göstermişti. Bileziğin dikkat çekici özelliği, yapım tekniğinin, Neolitik gibi çok daha geç bir dönemde yaygın olması. Denisova insanlarının bileziği nasıl yaptığı hala kesin olarak bilinemiyor. Klorit taşı mağaranın yakınlarında bulunmuyor, ve buraya en az 200 km uzaktan getirildiği düşünülüyor. Bu da klorit taşının o zamandaki öneminin bir göstergesi olarak görülebilir.

Rus Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden Anatoly Derevyanko; “Bu eski usta, daha önce Paleolitik dönemde görülmeyen yaylı matkap kullanımı, delik açmak için törpü kullanımı, farklı oranlarda tabaklanmış deriyle cila ve zımparalama tekniklerinde oldukça becerikliydi” diyor.

Denisova Mağarası ve Denisova İnsanı

Bilezik Altay Dağları’ndaki ünlü Denisova Mağarası’nda bulundu. Denisova Mağarası, ismini verdiği Denisova insanının dönemine kadar tarihlenen paleontolojik buluntularıyla ünlü. Denisovalılar, modern insandan ve Neandertalden genetik olarak farklı olarak bilinen bir homo türü. Bu tür günümüzden 600,000 yıl öncesine kadar tarihleniyor. Mağaranın en ilginç buluntusu olan Denisova kalıntıları yanında, içinde tüylü mamutun dahil olduğu 66 memeli türü ve 50 kuş türü bulundu.


Siberian Times

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login