Kırıkkale’deki Buğday Tarlasında Orpheus Mozaiği Çıktı

Kırıkkale’de buğday ekili bir tarlada, antik bir villanın salonuna ait olduğu düşünülen 2000 yıllık mozaik çıktı.

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Kırıkkale’nin Delice İlçesi’ne bağlı Karalı ve Elmalı köylerini birbirine bağlayan arazi üzerinde yağışlar sonucu oluşan selde tarla yüzeyinin süpürülmesi sonucu, Roma Dönemine ait mozaik kalıntıları ortaya çıktı.

Karalı ve Elmalı köyünün sınırları içinde bulunan mozaik kalıntılarını Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Er ile Ankara’dan gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden Arkeolog Mustafa Metin inceledi.

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Tarlada buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini ifade eden Kırıkkale Valisi Haktankaçmaz, “Burası, köylülerimizin bir yıl önce çift sürerken buldukları yer. Çok değerli bir mozaik türü. Buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara’dan gelen ekipler değerlendirip tam özellikleri nedir ortaya çıkacak. Roma dönemine ait ikinci yüzyılda zenginleşme ile birlikte Anadolu’nun köylerinde, evlerinde mozaiklerle böyle sanat harikası yapımlar mevcut” dedi.

Lir Çalan Orpheus Betimlenmiş 

Mozaikte, Orpheus’un sol elinde lir çalar şeklinde sol tarafta sırttan altta asasına yaslanarak oturmuş bir erkek, sağ tarafta ise her iki eli yana açılmış bir kadın figürü yer alıyor.

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Antik Villanın Yemek Salonuna Ait

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Müzeler Daire Başkanlığı tarafından yapılan incemeler sonunda kazı yapılan alanda 7.90 metre uzunluğunda 6.10 metre genişliğinde 48.19 metrekare mozaikli alan tespit edildi. MS. 1. ila 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna ait olan mozaikte, dıştan içe doğru 5 sıra bordür ve ortada ana sahne yer alıyor. Bordürlerde geometrik giyoş motifi ve madalyon bezemelerinin işlendiği belirtildi.

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Bir Kısmı Tahrip Edilmiş

Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeoloğu Mustafa Metin, mozaiğin 20 metrekaresinin tahrip edildiğini söyledi:

“Bu çalışmada villanın ziyafet salonuna ait mozaik tabanı ele geçti. Mozaik tabanın merkezinde Orpheus resmedilmiş. Fosilet kenarında da hayvan figürleri var. Muhtemelen Persephone ve Hadesle ilgili figürler olabilir. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde Sergilenecek

Mozaik, kazı tamamlandıktan sonra Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından kaldırılarak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne götürülüp, gerekli onarım faaliyetlerinden sonra sergilenecek.

Arkeolog Mustafa Metin, sonraki aşamada Ankara bölge laboratuvarı uzmanları tarafından mozaikler sağlamlaştırılacak ve kaldırılarak Ankara’ya götürülecek. Diğer kırılmış parçalarla birlikte onarılarak sergiye çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki mozaiklerin MS. 2. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz.” diyor.

Kırıkkale'deki tarlada roma dönemi mozaiği bulundu.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login