Tarihi Yedikule Bostanları’na Bu Sefer de Mıcır Döküldü

İstanbul’da kentsel tarımın ilk örneklerinden olan 1500 yıllık Yedikule Bostanları, bu sefer de dökülen mıcırlarla şantiye alanına döndü.

Tarihi Yedikule Bostanları'na Bu Sefer de Mıcır Döküldü

İstanbul’un tarihi surlarının hemen dibinde yer alan ve yüzyıllardır sebze meyve yetiştirilen tarihi Yedikule Bostanları’na otopark yapılmak üzere mıcır döküldü. 2013 yılında moloz dökülerek park yapılmak istenen bostanlara, henüz bostan barakaları ile ilgili anlaşmazlıklar sürerken bir anda mıcır yığıldı.

Aynı zamanda İstanbul’un sayılı yeşil alanlarından biri olan ve yüzyıllardır tarım yapılan tarihi Yedikule Bostanları’nda geçtiğimiz aylarda yıkıma başlanmıştı. Son olarak zabıta ekipleri, üç bostancının kulübesini balyozlarla yıkmıştı ve bostanların geleceği tehlikeye girmişti. Şimdi ise Sur Koruma Bandında yer alan ve, Yedikule Kapı ile Belgrad Kapı arasında kalan bölüme mıcırlar döküldü. Alanın otopark yapılmak istendiği iddia ediliyor.

Tarihi Yedikule Bostanları'na Bu Sefer de Mıcır Döküldü

Yedikule bostanları ile ilgili mücadelenin ilk defa Temmuz 2013’te mıcırların döküldüğü alanda başladığını belirten Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar IMC TV’ye yaptığı açıklamada; “İlk olarak 2013’ün Temmuz ayında dozerlerle bostanları molozla doldurmaya başlamışlardı. İtirazlar üzerine bu uygulama durdu. Kasım 2014’te tekrardan bu alanda projedeki havuzların inşaatına ve kazılara başlanmıştı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne itirazda bulunup bu uygulamayı da durdurduk. Çünkü burası arkeolojik bir alan. Şimdi ise tekrardan buna benzer bir uygulama yapılıyor. Mahalle sakinleri bize otopark yapılacağını söyledi. Mıcır dökülüyor alana fakat Yedikule Sur Bandı otopark için uygun bir alan olarak düşünülemez.” dedi.

Bu olayın, bostanların vasfını yitirmesi için bir operasyon olarak görülebileceğini aktaran Ozar, “Yedikule Konaklarında da aynı durum görüldü. Sur Koruma Bandındaki alan önce bostandı. Daha sonra halısaha olarak kullanıldı ve sonra da Yedikule Konakları inşa edildi. Bütün bu durumlar aynı sonuca götürüyor.” dedi.

Tarihi Yedikule Bostanları’nın Korunması İçin 10 Neden

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login