Kenya’da 10.000 Yıllık Bilinen En Eski Katliamın İzleri Bulundu

Kenya’daki Turkana Gölü yakınlarında, bugüne kadar bilinen en eski katliamın izleri bulundu.

Kenya’da 10.000 Yıllık Bilinen En Eski Katliamın İzleri Bulundu

Kenya’nın kuzeyindeki Turkana Gölü yakınlarındaki bir alanda 10.000 yıl önce katliama kurban gitmiş 27 kişiye ait iskeletler bulundu. Bu kişilerin öldükten sonra gömülmediği, toprak üstünde öylece bırakıldığı belirtildi.

Yaklaşık 10.000 yıl önce hamileliğinin son dönemlerinde bir kadın vahşice öldürülerek Kenya Lagünü yakınlarındaki sığ suya atıldı. Bu kadın ile beraber kabilesinden en az 26 kişi daha aynı şekilde vahşice öldürüldü. Yapılan bu keşifle beraber avcı toplayıcı katliamına ilişkin bilinen en eski örnekler de bulunmuş oldu.

Cambridge Üniversitesi arkeologlarının bulduğu iskeletler, toprağın kuru olması nedeniyle binlerce yıldır öldürüldükleri şekilde bozulmadan orada yatıyorlar. 27 kurbanın en az sekizinin kadın olduğu, altısının çocuk olduğu belirtiliyor. Kafatasları parçalanmış bu insanlar, sopalarla vurularak ya da ok ve bıçakla öldürülmüşler. Kabilenin dört bireyinin ise ellerinin bağlı olduğu kesin olarak saptanmış durumda.

Kenya’da 10.000 Yıllık Bilinen En Eski Katliamın İzleri Bulundu

Katliamda ölenlerden hamile kadın, çömelmiş vaziyette ve kolları ile bilekleri bağlanmış şekilde bulundu. Ölenlerden bir kişinin kafatasında ise obsidyenden yapılmış bir bıçak bulundu. Fakat bu yaralanma onu öldürmeye yetmedi. Çünkü daha sonra kafatasının sağ tarafına muhtemelen bir odun parçasıyla vuruldu ve parçalandı. Bu adamın dizleri de parçalanmıştı ve bu nedenden dolayı suya yüzü aşağıya bakacak şekilde düştü. Kurbanlardan bir diğeri ise kafasına, biri sağ gözüne biri sol tarafına olmak üzere iki büyük darbe almıştı.

Birçok bilim insanı, tarihteki savaşların, insanlar yerleşik hayata geçtikten sonra yaşanmaya başladığını savunuyor. Ancak bu son arkeolojik keşifte iskeletleri bulunan insanların muhtemelen yerleşik hayata geçmemiş avcı toplayıcılar olduğu belirtiliyor.

Cambridge Üniversitesi’nden paleantropolog Marta Mirazon Lahr, “Bulunan kalıntıların, savaşların insanlık tarihine bugüne kadar düşünüldüğünden çok daha önce girmiş olabileceği tartışmasını gündeme taşıyacağını” söyledi.

Arkeologlar Nataruk’taki kazı sahasında 2012’den bu yana çalışma yürütüyor.


Theguardian

Bbc

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login