6000 Yıllık Proto Hint-Avrupa Dili Yeniden İnşa Edilerek Seslendirildi

Araştırmacılar, günümüzden 6000 yıl önce konuşulan Proto Hint-Avrupa dilini teorik olarak yeniden inşa etti ve seslendirdi.

Araştırmacılar günümüzden 6000 yıl önce konuşulan Proto Hint-Avrupa dilini teorik olarak yeniden inşa etti ve seslendirdi.

Eski metinler üstüne ihtisas yapanlar ve ilgilenen herkesin bileceği gibi antik dillerin rekonstrüksiyonu, tartışmalara neden olabilmekte. Dillerin yeniden inşa edilmesi süreci karmaşık bir iş olmakla beraber, kesin olarak algılanamayacak kanıtlara dayandığından ötürü, tartışmalı konular olarak algılanmaktadır.

Ancak herhangi bir kayıt bırakmamış veya tamamlanmış hiçbir kanıt bırakmamış olan yazı öncesi dillere dair ipuçları, bugün yaşayan veya yakın geçmişte yaşamış olan diller içerisinde gizli.

Araştırmacılar, teorik olarak hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz bu dillere dair bir plan geliştirerek Proto Hint-Avrupa dilini yeniden inşa etmeye çalıştılar. Hint-Avrupa dil ailesinin binlerce yıllık süreçte gelişen dillerinden yola çıkarak, bu dil ağacının en erken örneklerine ait teorik bir model geliştirmeyi başardılar. Geriye doğru bir iz sürme, benzerlikler ve farklılaşmalar üzerinden oluşturulan bu model sonucunda ise bu yeniden seslendirilmiş ve günümüzden 6000 yıl önce konuşulduğu düşünülen dil modeli ortaya çıktı.

Unutulmuş İmparatorluklardan Seslendirilmiş 7 Dil

Unutulmuş İmparatorluklardan Seslendirilmiş 7 Dil – Part II


Open Culture. 19 Nisan 2017.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login