2016 Ağustos Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2016 yılının Ağustos ayında Arkeofili okurlarının en çok ilgi gösterdiği arkeoloji haberleri ve önemli buluşları bu listede derledik.

1- Güney Afrika’da 1.7 Milyon Yıllık Kemikte Kanser Bulundu

Metatarsal kemiğini (a) ve (b) kemik yüzeyini gösteren canlandırmalar, içerideki süngerimsi ilik yapısını ve açıkça kemik zarının kenarında yoğunlaşmış kortikal (kabuksal) tahribatı gözler önüne seriyor. Resim (b)'de kötü huylu tümörün bitişiğindeki dış kortikal kenarda da karakteristik saç fırçası görünümü görülüyor [F: Edward Odes (Wits)]

Metatarsal kemiğini (a) ve (b) kemik yüzeyini gösteren canlandırmalar, içerideki süngerimsi ilik yapısını ve açıkça kemik zarının kenarında yoğunlaşmış kortikal (kabuksal) tahribatı gözler önüne seriyor. Resim (b)’de kötü huylu tümörün bitişiğindeki dış kortikal kenarda da karakteristik saç fırçası görünümü görülüyor
[F: Edward Odes (Wits)]

Güney Afrika’da 1.7 milyon yıllık bilinen en eski kanser ve 2 milyon yıllık bilinen en eski tümörün kanıtları bulundu.

Swartkrans arkeolojik alanında bulunan ve yaklaşık olarak 1.7 milyon yıl öncesine tarihlenen bir ayak kemiğinde kötü huylu kanserin kesin kanıtları bulundu. Böylece kanserin bilinen en eski tarihi çok çok daha eskiye gitti. Ayak kemiğinin tam olarak hangi insan türüne ait olduğu henüz bilinmese de, bir hominin ya da dik yürüyebilen bir insan türüne ait olduğu oldukça açık.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

2- İskoçya’da Bulunan 3700 Yıllık Kadının Yüzü Canlandırıldı

İskoçya'da Bulunan 3700 Yıllık Kadının Yüzü Canlandırıldı

1987 yılında İskoçya’da bulunan 3700 yıllık Tunç Çağı kadınının yüzü canlandırıldı. Kafatası ve dişleri de dahil olmak üzere kadının kemikleri, İskoçya’nın Caithness bölgesinde 1987 yılında bulunmuştu. Achavanich’te keşfedilen kadın, Achavanich’in kısaltması olan “Ava” olarak anılıyor.

Bronz çağda yaşamış kadın, sert bir kayanın içine kazılmış bir çukurda bulunmuştu ve kafatası anormal bir biçimdeydi. Araştırmacılar, kadının ilginç kafatası şeklinin kasıtlı yapıldığını öne sürüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- DNA Sayesinde Avrupa’nın İlk Tarımcılarının İzi Anadolu’ya Sürüldü

ağustos ayının arkeoloji haberleri

ODTÜ ve İsveç’teki araştırmacıların antik genomlar üzerine yaptığı analizlere göre, avcı toplayıcı grupları Neolitik dönemin büyük bölümünde Türkiye’deki verimli topraklarda tarım yapmayı öğrendikten sonra, bu bilgileri Avrupa’ya götürdü.

Current Biology dergisinde 4 Ağustos’ta yayınlanan araştırmada, Avrupa’ya yapılan erken göçlerin en az iki dalgasının, Orta Anadolu’daki Neolitik çiftçilerle aynı gen havuzuna ait olduğu keşfedildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- Bulgaristan’da 6500 Yıllık Bilinen En Eski Altın Obje Bulundu

bulgaristan'da dünyanın en eski işlenmiş altını bulundu

Bulgaristan’da 6500 yıllık, muhtemelen dünyanın en eski altın objesi bulundu.

Çapı 4 milimetre olan altın boncuk boyut olarak çok küçük olsa da, oldukça önemli bir keşif olarak gösteriliyor. Bulgar arkeologlar Avrupa’nın, hatta dünyanın bilinen en eski altın objesini bulduklarını söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

5- Sırbistan’da Büyü ve Lanet Yazılı 2000 Yıllık Altın Rulolar Bulundu

(F: Belgrad Arkeoloji Enstitüsü)

(F: Belgrad Arkeoloji Enstitüsü)

Sırbistan’da 2,000 yıllık iskeletlerin yanında gümüş ve altından yapılmış ve üstünde büyüler yazılı olan minik rulolar bulundu.

Arkeologlar, 2,000 yıl önce gömülen iskeletlerin yanında bulunan gümüş ve altın ruloların üstüne kazınan büyüleri çözmeye çalışıyor. Rulolar Roma kenti Viminacium’da yapılan kazılarda bulundu. Kazı başkanı Korać “Rulolardaki alfabe Yunan alfabesi, bunu biliyoruz. Dili ise Aramice – bu bizim için bir Orta Doğu gizemi!” diyor

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Yeni Keşif Antik Yunanlıların İnsan Kurban Ettiğini Doğrulayabilir

Yeni Keşif Antik Yunanlıların İnsan Kurban Ettiğini Doğrulayabilir

Yunanistan’da bir Zeus sunağı olan Lykaion Dağı’ndaki kazılarda, kurban edilen hayvanların biriken külleri arasında bulunan 3,100 yıllık iskelet, Antik Yunanlıların insan kurban ettiğini doğrulayabilir.

Yunanistan’da bulunan, bir zamanlar tanrı Zeus’un doğum yeri olarak tapınılan Lykaion Dağı’ndaki kazılarda, binlerce yıl boyunca kurban edilen hayvanların biriken külleri arasında 3,100 yıllık bir genç erkek iskeleti bulundu. Zeus’a yapılan hayvan kurbanlarının yeri olarak bilinen alanda yapılan bu keşif, Antik Yunanlıların Zeus’a insan kurban ettiği efsanesini doğrulayabilir.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Buzadam Ötzi’nin Kıyafetleri Beş Farklı Hayvandan Yapılmış

Buzadam Ötzi'nin Kıyafetleri Beş Farklı Hayvan Derisinden Yapılmış

Alplerdeki buzullarda doğal olarak mumyalanan 5,300 yıllık Buzadam Ötzi’nin kıyafetlerinin ayı, sığır, karaca, koyun ve keçiden yapıldığı keşfedildi.

Buzadam Ötzi’nin kıyafetlerinin, ayakkabılarının ve sadağının (okluk) yapıldığı deriler, Ötzi’nin çiftçilik ve hayvancılık yapan bir topluluktan gelmenin yanı sıra, zamanının bir kısmını yabani hayvanları avlayarak da geçirdiğini gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- Sibirya’da Denisovalıların Yaptığı 50.000 Yıllık İğne Bulundu

Altay Dağları'ndaki Denisova Mağarası'nda bilinen en eski iğne bulundu.

Sibirya’da Denisovalılar tarafından yapılmış, 50.000 yıllık bilinen en eski iğne bulundu. Sansasyonel olarak nitelendirilen buluntu, Denisovalıların teknolojide tahmin edilenden çok daha ileri olduklarını gösteriyor.

Araştırmacılar, insanın kökenine dair önemli ipuçları içeren Altay Dağları’ndaki bir mağarada, iplik geçirmek için deliği de bulunan bir iğne buldu. Denisovalılar tarafından yaklaşık 50.000 yıl önce yapılmış olan iğne, günümüze kadar oldukça iyi korunabilmiş. İğnenin, henüz tanımlanamayan büyük bir kuş kemiğinden yapıldığı tahmin ediliyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- İtalya 18 Yaşına Girenlere Kültürel Etkinlikler İçin 500 Euro Veriyor

İtalya, 18 yaşını dolduran her vatandaşına 500 Euroluk “Kültür Bonusu” yardımı yapmaya hazırlanıyor.

İtalya hükümeti önümüzdeki aydan itibaren 18 yaşını dolduran her vatandaşına, kitap alması, tiyatro, konser, müze ve ören yerlerini gezebilmesi için 500 Euro dağıtacak. 15 Eylül’de başlayacak uygulamanın ilk aşamasında yaklaşık 575.000 gence kültürel harcama yapmaları için para ödenecek. Bu uygulama hükümete 290 milyon Euroya mal olacak.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

10- 3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

3.2 Milyon Yaşındaki İnsansı Akrabamız Lucy Ağaçtan Düşerek Ölmüş

Yeni yapılan araştırmalar, 3.2 milyon yaşındaki erken insan atası Lucy’nin yüksek bir yerden, muhtemelen bir ağaçtan düşerek öldüğünü gösteriyor.

CT taramaları, Lucy’nin kemiklerindeki kırılmaların, benzer düşme olaylarında modern insanların yaralanmalarına benzediğini gösterdi. 3.2 milyon yaşındaki hominin, ağaçlı bir düzlükte bulunmuştu. Bu bulgu aynı zamanda, Lucy’nin türü olan Australopitecus afarensis’lerin hayatının en azından bir kısmını ağaçlarda geçirdiği düşüncesini de destekliyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login