İzmir’in En Eski Yerleşiminde Kırmızı Renk Modaydı

İzmir en eski yerleşimi Yeşilova Höyüğü’nde bulunan takılar ve seramikler, 8500 yıl önce hematitten elde edilen kırmızı renginin moda olduğunu gösteriyor.

İzmir'in En Eski Yerleşiminde Kırmızı Renk Modaydı

8500 yıllık Neolitik dönem yerleşimi Yeşilova Höyüğü’nde bulunan kırmızı ve pembe renkli takılar ve seramikler, o dönemde bu rengin moda olduğunu işaret ediyor. Yeşilova Höyüğü insanları kırmızı rengi, kırmızı renkli doğal demir oksidinden oluşan bir mineral olan hematitten elde ediyordu.

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, modayı daha çok kaplar ve takılardan anladıklarını belirti ve elbiseler ile dokumaların sadece izlerini bulabildiklerini söyledi.

İzmir'in En Eski Yerleşiminde Kırmızı Renk Modaydı

Derin, “8500 yıl önce evlerde kullanılan kaplar modadır, takılar modadır. Bunu anlamaya çalışıyoruz. Doğal taşları kullanarak, nesneleri kullanarak takı yapıyorlar. Çanak çömlek üretirken kullandıkları modeller, formlar da modadır. Çünkü bakıyoruz, çok uzak noktalarda da aynı formlar kullanılıyor. Renkler açısından da öyle. Özellikle kırmızı ve pembeyi çok seviyorlardı.”

Yeşilova Höyüğü

8500 yıllık Neolitik bir yerleşim olan Yeşilova Höyüğü İzmir’in şimdiye kadar bilinen en eski yerleşim alanı olma özelliği taşıyor. Bilimsel kazı çalışmaları 2008 yılından beri Zafer Derin kazı başkanlığında yürütülüyor. Höyükte Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Roma dönemlerine ait arkeolojik tabakalar yer alıyor.


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login