Zamana Direnen İstanbul’un Tarihi Kaleleri Kaderine Terk Edildi

İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinin bulunduğu Boğaziçi’ndeki kale ve hisarlar bakımsızlıktan dökülüyor. Bizans ve Osmanlı tarihi yapılarının bazıları harabeye dönmüş durumda, bazıları ise yıkılmak üzere.

Milliyet’in haberine göre Boğaziçi’nde yer alan Bizans ve Osmanlı yapılarının durumu içler acısı. 3. Köprünün yakınlarındaki Garipçe Kalesi, durumu en kötü olanlardan. Osmanlı Padişahı Sultan III. Murad tarafından 1757-1774 yılları arasında yaptırılan kale çöplüğe dönmüş durumda.

17. yüzyıla tarihlenen Rumeli Feneri Kalesi de bakımsızlıktan nasibini almış durumda. Sprey boyalara ve mangal kalıntılarına teslim olan kalenin avlu kısmı, Cumhuriyet döneminde karakol olarak kullanılmıştı.

Anadolu Kavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma Yoros Kalesi ise kilitli kapılar ardında kaderine terk edilmiş. Restorasyon ihtiyacı her halinden belli olan kale herkesin ziyaretine kapalı.

1778 yılında Hasan Paşa tarafından yaptırılan Poyrazköy sırtlarındaki Poyraz Kalesi de terk edilen kaleler arasında.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEM) tarafından hazırlanan rapor ile kötü durumu belgelenen İstanbul’un fethinin simgelerinden Rumeli Hisarı ziyarete kapalı vaziyette bekliyor. Restorasyonunun ne zaman yapılacağı ise tamamen belirsiz.

1395’te Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilen Anadolu Hisarı da ziyaretçiye kapalı. Kale duvarlarına ise lokantalar tarafından havalandırma sistemleri yerleştirilmiş.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login