Trabzon’daki Panaghia Manastırı Restorasyonunda Sona Doğru

Doğu Karadeniz’in en önemli kültürel miras örneklerinden biri olan Bizans Dönemi’ne ait dini bir yapı olan Panaghia ya da Kızlar Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşıldı.

Trabzon’da bulunan manastırın restorasyonu hakkında açıklamalarda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı, Trabzon’un medeniyet ve kültür şehri olduğunu kaydetmekle beraber Panaghia gibi ayağa kaldırılacak diğer tarihi mekanların, şehrin turizmini de canlandıracağına inandığını söyledi.

Şehrin terasında bulunan Boztepe Mahallesi içindeki manastırda restorasyonlar 2014’te başlamıştı. Bir süre belediyenin ödenekleriyle devam ettikten sonra, Kültür Bakanlığı’nın devreye girmesiyle projenin restorasyonu için ihale verilmiş ve özel bir şirket tarafından alınmıştı.

Ayrıca belediye başkanı, restorasyon tamamlandığında bölgenin kültürel, sanatsal ve turistik hayatında önemli bir yapı olacağını ve Trabzon turizminin parlayan yıldızı olacağını belirtti. Maliyeti 1,57 milyon TL olan manastırın restorasyon projesinin tüm bölge halkı için önemli bir girişim olduğunu, özellikle manastır bölgesinde yaşayan sakinlerin bu çalışmadan oldukça memnun olduklarını sözlerine ekledi.

Restorasyon projesinin oldukça önemli olduğunu söylemekle beraber, böylesine önemli bir yapının Türkiye’deki ve bölgedeki önceki örnekleri gibi yanlış bir restorasyona maruz kalmamasını diliyoruz. Umarız bir çay bahçesine döndürülerek tarih sahnesine Kardeşler Çayevi olarak dönmez ve umarız Trabzon Ayasofyası’nın başına gelen gibi camiye çevrilerek tarihi dezenformasyonuna sebep olunmaz ya da Müslüman mahallesinde salyangoz arayanların saldırılarına uğramaz.

Panaghia Manastırı Tarihçesi

Manastır iki teras üzerine inşa edilmiş ve yüksek bir koruma duvarı ile çevrilmiştir. Alexois III (1349-1390) döneminde inşa edilen Panaghia Manastır Kompleksi’nin içinde; kaya kilisesi ve kilisenin içinde de bazı yazıtlar ve buna ek olarak Alexios III, eşi Theodora ve annesi İrene’e ait freskler bulunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply