Tayvan’da 4800 Yıllık Bebeğini Kucaklayan Kadın Fosili Bulundu

Tayvan’da 4,800 yıllık, bebeğini kollarında tutan bir kadın ve bebeğinin fosili bulundu.

Fosil kalıntıların keşfini açıklayan Tayvanlı müze yetkilileri, anne ve çocuğunun 4,800 yıldır birbirini kucaklar halde olduğunu söylüyor.

Tayvan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde küratör olan Chu Whei-lee “Bu fosil ortaya çıkarıldığında bütün arkeologlar ve çalışanlar şok oldu. Neden? Çünkü anne, kollarında duran çocuğa bakıyordu” dedi.

Annenin vücudunun 160 cm, bebeğinin ise 50 cm uzunlukta olduğu bildirildi. Reuters’a göre anne ve bebeğinin fosili Neolitik döneme tarihleniyor. Fosilin kazılması 1 yıl sürdü.

Anne ve bebeğinin fosili temizleniyor.

Karbon 14 tarihlendirmesi, fosillerin 4800 yıllık olduğunu ortaya koydu.

Anne ve çocuk, Tayvan’ın orta bölümünde yer alan Taichung şehrindeki mezarlardaki kalıntılar kazılırken ortaya çıkarıldı. Mezarda 48 insan kalıntısı bulundu. Bu fosil insan kalıntılarının arasında 5 çocuk bulunuyor.

Fosillerin, orta Tayvan’da insan yaşantısına dair en eski kanıt olduğu düşünülüyor. Alandaki kazılar Mayıs 2014’te başladı.

Tayvan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Antropoloji Departmanı’nda küratör olan Chu Whei-Lee, anne ve bebek fosilini temizleyen adamın yanında duruyor.


Reuters, 26 Nisan 2016
Görseller: Reuters TV

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login