Taiwan’da Bulunan Çene Yeni Bir İnsan Türüne Ait Olabilir!

Taiwan’ın yakınlarında deniz dibinde bulunan bir çene kemiği, bir zamanlar Asya’da yaşamış bilinmeyen bir insan türünü ortaya çıkardı. Bulgular, soyu tükenmiş olan birden çok insan türünün, 40.000 yıl önce modern insanlar bu bölgeye gelmeden önce, Asya’da bir arada yaşadığını gösteriyor olabilir.

Daha önceden diğer insan türleri de dünyada var oldular fakat hala soyunu devam ettirebilen tek insan türü modern insan dediğimiz Homo sapiens. Asya’da bulunan modern insana en yakın olan insan türü Neandertallerdi. Diğer nesli tükenen insan türleri, genetik mirası Sibirya’dan Pasifik adalarına uzanan Denisovalılar, modern insanların atası olması muhtemel Homo erectus, Endonezya’da yaşamış hobbite benzeyen Homo florensiensis.

Şimdi ise bilim adamları, Taiwan’da yaşamış en eski insan kalıntısı olan ilkel dişlere sahip, bir çene kemiği bulunduğunu açıkladılar. Taiwan’ın batı sahilinin yaklaşık 25 kilometre açığında, bir balık ağına takılan çene, 60 ila 120 metre derinlikteydi. Bu nokta aynı zamanda son buzul çağı sırasında, deniz seviyesi daha alçakken, Asya’nın bir parçasıydı.

Çeneyi bulan balıkçı, çeneyi bir antika dükkanına sattı. Daha sonra antika dükkanı sahibi ise çenenin önemi anlaşıldıktan sonra Taiwan Ulusal Müzesi’ne verdi.

Penghu 1 olarak adlandırılan çeneye yapılan araştırmalar, bu homininlerin muhtemelen günümüzden önce 10.000 – 190.000 yılları arasında yaşamış olduğunu ortaya koydu. Fakat çenedeki dişler, hiç beklenmedik şekilde o dönem için ilkel görünüyordu. Günümüzden önce 2.6 milyon ila 11.700 arası yaşanan Pleistosen Dönem’de insanların genellikle küçük çene yapısına ve küçük dişleri vardı. Fakat Taiwan’da bulunan bu çene, Java’da ve Kuzey Çin’de bulunan Homo erectus’a göre çok daha büyük ve güçlü dişlere sahip.

Araştırmacılar, Penghu 1 adlı bu çenenin, ilkel insanların farklı bir türüne işaret ettiğini söylediler. Buna rağmen yeni bir tür olup olamayacağı konusunda bir şey söylemek için yeterli kanıt bulunmadığını eklediler.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply