Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Osmanlı Camii Restore Edilecek

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi restore edilecek.

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Osmanlı Camii Restore Edilecek

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA’ya yaptığı açıklamada, Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Birbirinden farklı birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki , Şaban Ağa Camisi’nin kitabesine göre 1876’de yeniden inşa edildiği belirtiliyor. Birçok tamirat geçirmesine rağmen günümüze kadar sağlam ulaşabilen yapı, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bahsettiği Tabakhane Camisi’nin yerine inşa edildiği tahmin ediliyor.

Caminin sekiz ahşap sütunla desteklenmiş ahşap tavanlı bir revakının bulunduğunu belirten Söğüt, dörtgen bir planı olan caminin dört duvara yerleştirilen 16 pencere ile aydınlatıldığını aktardı.

Caminin yaklaşık 150 yıl önce Şaban Ağa tarafından yaptırıldığını aktaran Söğüt, şunları söyledi:

“Cami, önceki dönemlerde ara ara restorasyonlar geçirmişti ama bütüncül olarak elden geçirilmesi gerekiyordu. Biz, şimdi onunla ilgili çalışmaları başlattık. Restorasyon için projelerimizi de hazırladık. Köy meydanının bütünlüğünü korurken burada cami, hamam, kahve, dükkan, köy odası, köy çeşmesi dahil olmaktaydı. Biz, bütüncül olarak bunların tamamını korumak istiyoruz. Şaban Ağa Camisi, Osmanlı döneminin son döneminde özellikle gelişmiş köylerde bulunan cami örneklerinden. Özellikle Osmanlı mimarisinin bütüncül olarak korunduğu yerlerden de birisi. Müezzin mahfilleri ve önündeki sadaka taşıyla, her şeyiyle tam korunmuş camilerden birisi. Şimdi çoğu yerde bu unsurları görmek mümkün değil ama biz, camimizde bunların hepsini bire bir yerinde tespit etmiş durumdayız ve bire bir de oldukları yerde koruyoruz.”

Şaban Ağa Camii

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Osmanlı Camii Restore Edilecek

Cami Köy Meydanı’nın batısında, Selçuk Hamamı’nın hemen kuzeyindedir. Yaptıranından dolayı Şaban Ağa Camii olarak adlandırılmıştır. Kitabesine göre 1876 (Hicri 1293) yılında yeniden inşa edilmiştir. Birçok tamirat geçirmiş olmasına rağmen, günümüze kadar sağlam gelebilmiştir. Evliya Çelebi’nin bahsettiği Tabakhane Camii/Sulu Camii olarak bilinen yapının olduğu yere inşa edilmiş olmalıdır. Ayrıca Hilair’in gravüründe burada üzeri kubbeli, tek şerefeli minaresi olan bir caminin varlığı görülmektedir.

Camii’nin kuzeye açılan girişinde, sekiz ahşap sütunla desteklenmiş ahşap tavanlı bir revak şeklinde “son cemaat mahalli” bulunmaktadır. Dörtgen bir plan şeması olan camii, 14,80×14,80 m ölçülerinde kare bir harim kısmına sahiptir. Caminin içerisi dört duvara yerleştirilen 16 pencere ile aydınlatılmaktadır.

stratonikeia.pau.edu.tr

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login