Stratonikeia Antik Kenti’nde 1500 Yıllık Kilise Tabanı Ortaya Çıktı

Muğla’da yer alan ve “gladyatörler kenti” olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nde geometrik şekilli mermerlerden yapılmış 1500 yıllık kilise tabanı bulundu.

Stratonikeia Antik Kenti'nde 1500 Yıllık Kilise Tabanı Ortaya Çıktı

Yatağan ilçesinde yer alan ve Gladyatörler Kenti olarak anılan Stratonikeia Antik Kenti’nde bu yılki kazıların büyük bir bölümü Batı Caddesi olarak adlandırılan alanda yürütülüyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Buranın başlangıç bölgesinde mezarlık alanı bulmuştuk. Öncesinde burası bir kiliseydi. Şimdi hem mezarların hem de kilisenin bulunduğu alanı ortaya çıkarıyoruz. Şu anda da kilisenin taban döşemelerini ortaya çıkarmaya başladık” dedi.

Kazı çalışmalarının yürütüldüğü bölgenin Helenistik dönemde var olan caddelerden olduğunu anlatan Söğüt, “Bölge, 4. yüzyılda deprem sonrası terk edildikten sonra alana tekrar bir kilise inşa edilmiş. Şu an ulaştığımız ilk verilere göre kilisenin 7. yüzyılın ilk yarısına kadar devam ettiğini, ondan sonra da bu alanın mezarlık olarak kullanıldığını tespit ettik. Şu an biz mezarların bittiği ve kilisenin başladığı seviyedeyiz” diye konuştu.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kilise tabanının şimdiki verilere göre günümüzden yaklaşık bin 500 yıl öncesine ait olduğunu kaydeden Söğüt, şöyle devam etti:

“Kazı çalışmalarında orijinal bir zemin döşemesine rastlamış bulunmaktayız. Buradaki zemin döşemesi diğer bulunan alanlardan farklı. Döşemeler plaka mermerlerin geometrik şekilde döşenmesiyle oluşturulmuş. Burada farklı geometrik motifler bir araya getirilerek bir bütünlük oluşturulmuş. Kent içerisinde ilk defa bu şekilde bir döşemeye rastladık.”

Stratonikeia Antik Kenti

Bünyesinde bulunan gladyatör okulu nedeniyle Gladyatörler Şehri olarak adlandırılan antik kent, kapladığı 7 kilometrelik alanla dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösteriliyor.

1977 yılında Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında ilk defa bilimsel kazıların yapıldığı antik kentte, 2008 yılından beri kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilal Söğüt Yapıyor.

Antik Çağ, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait geniş yelpazede kalıntılara sahip olan antik kentte günümüze en sağlam ulaşan yapılar arasında Selçuklu hamamı ve Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi bulunuyor.

MÖ 3. yüzyılda kurulan antik kente, Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmiştir. Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, MÖ. 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlanmıştır.

Antik çağ coğrafyacısı ve gezgini Strabon’a göre kent, çok güzel yapılarla donatılmıştı. Kentin akropolü çevresi surlarla donatılmış olan güneydeki dağın tepesindedir.


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login