Santorini Kazılarında Ritüel Alanlar Ortaya Çıktı

Ege Denizi’nde, Yunanistan’ın güney doğusunda yer alan volkanik adalar grubu olan Santorini’de devam eden kazılarda ritüel alanlar bulundu.

Santorini’deki Akrotiri arkeolojik alanında devam eden araştırmalarda, yerleşimin güney sınırında zengin fresk süslemelere sahip önemli bir kamu binası olan Xeste 3’e çok yakın bir ritüel yeri ortaya çıktı.

(Mısır’daki Santorini Volkan Patlamasının İzleri Bulundu)

Arkeologlara göre, kazı bulguları hiç şüphesiz Thera’nın (Santorini’nin resmi adı) antik toplumunun algısı ve inançları ile ilgili ve bu tarih öncesi Ege toplumunun ideolojisi ve muhtemelen dini hakkında önemli sorular ortaya koyuyor.

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Akrotiri- Thera’daki devam eden kazılarda, bulgular yeni ve değerli bilgiler veriyor. Proje, Atina Arkeoloji Derneği himayesinde, Kaspesky Laboratuvarının sponsorluğunda ve Profesör Emeritus Christos Doumas’ın yönetiminde yürütülüyor.

Önemli bir yapının iç kısmında, “Thrania Evi” adıyla bilinen muhtemelen bir kamu binasında (şimdi Tarih Öncesi Thera Müzesi’nde sergilenen ve 1999’da ünlü altın keçinin bulunduğu yer) birkaç boynuzun yanında bir kil urn bulundu. Urnlar, ölünün küllerinin saklandığı kap olarak kullanılıyordu. Ayrıca, birkaç amfora ve küçük dikdörtgen kil mezarlar da var.

Arkeologlar, alanın kuzeybatı köşesindeki küçük bir tapınağın kademeli olarak açığa çıkarılmasından ve temizlenmesinden sonra, kil mezarın dibinde çapraz olarak yerleştirilmiş mermer bir Proto-Kikladik dişi heykelcik buldu.

Alanın güneydoğu köşesinde bulunan kil tapınaklarından üçü, oval kil damarları ve iki mermer Kikladik- öncesi kap, bir mermer kap ve bir su mermeri kap içeriyor.


Greek Reporter. 12 Ekim 2018.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji bölümü mezunu. Yine Bilkent Üniversitesi, Arkeoloji bölümünde yüksek lisans yapıyor. Klasik arkeoloji, müzeoloji ve dijital arkeolojiyle ilgileniyor.

You must be logged in to post a comment Login