Romanya’da Osmanlı Mimari Kalıntıları Bulundu

Romanya’nın batısında bulunan, Temeşvar kentindeki Özgürlük Meydanı’nda (Pieata Libertati) Osmanlı dönemine ait kalıntılar bulundu. Macaristan sınırına yakın olan bu kent, 1552-1716 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde bulunduğu için, bu bölgede bir Türk hamamının bulunduğu söylentileri toplum içinde zaten yaygındı. Bu söylenti, kısa süre önce 400 yıllık Büyük Hamam’ın bulunmasıyla doğrulandı.

Temeşvar, 1552 yılında Arnavut Kara Ahmet Paşa komutasında fethedildi ve 160 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldı. Kent, ayrıca Avusturya-Macaristan ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki toprak çekişmelerinin de aktörü konumundaydı.

17. yy’da insanlar bu meydanda dolaşmaya çıkardı. Türk hamamları o dönemlerde, dünyanın birçok bölgesinden turist çekmesi açısından oldukça önemli bir işleve sahipti. Bu şekilde hamamlar bir nevi kültürel etkileşimi sağlıyordu. Özgürlük Meydanı’ndaki bu hamamın, ortadaki bir salona açılan 15 odası bulunuyor. Her odada bulunan baca, hava akımını ve duman çıkışını sağlıyor.

Temeşvar kenti, Osmanlı’yı oldukça uzun bir süre ağırladığı için kalıntılar sadece hamamla sınırlı değil. Bu haritada, Avusturya İmparatorluğu’ndan bir yüzbaşı, Temeşvar’ın haritası üzerinde Osmanlı Dönemi’nden kalma yerleri işaretlemiş. İşaretli yerlerden birisi ise,  Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” eserinde bahsettiği Büyük Cami.  1716’da kent Avusturya’ya geçince bu cami, kiliseye dönüştürülüyor. Böylece caminin temelleri ortadan kayboluyor. Fakat 2014 yılında başlayan kazılarla birlikte caminin temelleri, ahşap evlerin kalıntıları ve 160 mezar ile günyüzüne çıkarılıyor.

Arkeologlar, son buluntuların devamının geleceğini düşünüyor. Tarihi çok eskilere dayanan bu kent, yeryüzüne çıkarılmayı bekleyen birçok kalıntıyı barındırıyor olabilir.

bbc

You must be logged in to post a comment Login