Pompeii’nin Çöpleri İnsanların Geri Dönüşümcü Olduklarını Gösteriyor

79 yılında yanardağın külleri altında kalan Pompeii Antik Kenti’nin çöplerini incelemeye başlayan araştırmacılar, insanların eşyalarına özen göstermediğini ortaya koydu.

Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla MS. 79 yılında küller altında kalan Pompeii ve Herculaneum antik kentlerinin en bilinen buluntuları takılar, villalar, büyüleyici mozaikler ve freskler olsa da, arkeologlar şimdi antik kentlerin çöplerini incelemeye başladı.

Araştırmacılar son birkaç yıldır, sıradan Romalılar ile eşyaları arasındaki ilişkiyi anlamak için, sokak çöplerine, kovalara ve hatta Pompeii ve diğer antik kentlerin depolama kaplarına bakarak yeni bir bakış açısı getirdi. Araştırmacılar, volkanik küllerin altında kalan kentin kalıntılarının günümüze kadar inanılmaz derecede iyi durumda ulaştığını söylüyor.

Projede yer alan Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden lisansüstü öğrenci Caroline Cheung, “Aslında insanların seçimleri ve eşyalarıyla nasıl baş ettiklerini görmeye başlıyoruz. İnsanların eşyaları nasıl kullandıklarını, onları nasıl sakladıklarını, atıp atmadıklarını ya da tuttuklarını anlamış oluyoruz.” diyor.

MS. 79 yılında gerçekleşen Vezüv Yanardağı patlaması, Pompeii ve çevresindeki tüm evleri küllere gömdü ve bu bölgede yaşayan 20,000’den fazla insanı öldürdü. Fakat bu olay aynı zamanda günümüz için son derece değerli arkeolojik kalıntılar ulaşmasını sağladı.

Burada yaşamış insanların arkalarında bıraktıkları basit eşyalar, insanların eşyalarına pek de dikkat etmediğini gösteriyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden projeyi yürüten Theodore Peña, “Pompeii’nin yakınındaki bir çiftlik evini ele alalım. Yemek yapılan bir alan tamamen pislik içindeydi. Muhtemelen çöplerini bile çıkarmıyorlardı.” diyor.

Mutfağın depolama alanındaki rafların çok kötü durumda olduğunu belirten Pena, “Burada bulunan bir bronz kovanın içinde yemeklerin katman katman izleri duruyordu. Kenarları neredeyse kopmak üzere seramik kaplar vardı ve bir güveç neredeyse parçalarına ayrılmak üzereydi ama insanlar bunları kullanmaya devam ediyordu.” diyor.

Pompeii’nin yakınında bulunan ve şarap şişeleme atölyesi gibi görünen bir komplekste, her gün gemilerle taşınmak üzere hazırlanan 1000’den fazla amfora, seramik kap bulundu. Araştırmacılar bu amforaların ve seramik kapların çoğunun yamanmış olduğunu ve muhtemelen şarapla yeniden doldurulmak üzere beklediklerini söylüyor.

Araştırmacılar Pompeii’nin çöplerini incelemeye başlarken, kırılmış camlar, parfüm şişeleri ve diğer yaygın kullanılan eşyaları bulmayı bekliyordu. Bunların hiçbirini bulamamakla birlikte, cam kırıklarının bile başka bir şey yapılmak üzere tekrar toplandığına dair ipuçları elde ettiler.

Cheung, “Pompeii insanlarının geri dönüşüm tutkunu olduklarını söylemek için henüz çok erken.Fakat şimdiye kadar bulduklarımız, seramik ve diğer tür eşyaların tekrardan kullanıldığına ve tamir edildiğine işaret ediyor.” diyor.

Pompeii’li Bankerin Evi Dijital Ortamda Tekrar Canlandırıldı

Pompeii İnsanlarına Yapılan Tomografik Taramalar Sonuç Veriyor


Usa today. 20 Ocak 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login