Ordu’da Cıngırt Kalesi Ekonomik Sebeplerle Kazılamıyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yer alan ve Helenistik döneme tarihlenen Cıngırt Kalesi’nde ekonomik sebeplerle arkeolojik kazılar yapılamıyor.

Ordu'da Cıngırt Kalesi Ekonomik Sebeplerle Kazılamıyor

Ordu, Fatsa’da Helenistik döneme ait Cıngırt Kalesi’nde arkeolojik kazıların yeniden başlayacağı duyurulmuştu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli koruma önlemleri olmadığı için bilimsel kazılara izin vermedi. Kalenin korunaklı hale getirilebilmesi için sponsor aranıyor.

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Fatsa ilçesindeki Cıngırt Kalesinde yapılacak olan arkeolojik kazıya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin verilmediğini belirtti. Daha önce kalede yapılan kazı çalışmalarında Helenistik ve Pontus Krallığı dönemine tarihlenen 2.150 yıl öncesine ait kalıntılar çıkmıştı.

Kazı çalışmalarına definecilerin zarar verdiğini aktaran Toparlak, “Cıngırt Kalesi’nde yapmayı planladığımız kazı çalışmalarına bakanlığımız izin vermedi. Bakanlık, Cıngırt Kalesi’nde güvenliliğin olmaması ve çevresinin kapalı olmamasının yapılacak olan kazı çalışmalarına zarar vereceğine kanaat getirdi. Çünkü kazı yaptığımız alanlar defineciler tarafından talan ediliyor. Bu da yapılan tüm çalışmaların boşa gitmesine neden oluyor.” dedi.

Cıngırt Kalesi’nde kazı yapılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine ödenek ayırdığını hatırlatan Toparlak, “Cıngırt Kalesi’nde yapmayı planladığımız kazı çalışmaları için Ordu Büyükşehir Belediyesi ödenek ayırmıştı. Cıngırt Kalesi’nin çevresi dışarıdan gelebilecek her türlü müdahaleye açık. Eğer kazı yapılacak alan korunaklı hale getirilirse bakanlık kazı çalışmalarına izin verebilir. Şu anda bizim bunu sağlamak için bütçemiz yok. Bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaç var.” diye konuştu.

Cıngırt Mağarası

Cıngırt Mağarası, buluntuları itibariyle Ordu’daki bir başka arkeolojik alan Kurul Kalesi ile benzerlik göstermektedir. Burada bulunan eserler arasında, Pontus kralı 6. Mithridates dönemine ait 55 sikke ve aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları bulunmaktadır. Dolayısıyla mağaranın MÖ. 120-63 yılları arasına tarihlendiği düşünülmektedir. Ayrıca yapılan kazılarda Helenistik döneme ait kalıntıların yanısıra, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimarı kalıntı ve seramikler de ortaya çıkmıştır.

Ordu’daki Kurul Kalesi ise günümüzden yaklaşık 2100-2300 yıl öncesine tarihlenmekte olan ve kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülen Kurul Kalesi, konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta. Kalenin ayrıca 6. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login