Mumyalanmış Bacaklar Kraliçe Nefertari’ye Ait Çıktı

İtalya’da bir müzede sergilenen bir çift mumyalanmış bacağın, Firavun 2. Ramses’in favori eşi kraliçe Nefertari’ye ait olduğu ortaya çıktı.

Kraliçe Nefertari’ye ait olduğu tespit edilen mumyalanmış bacaklar.

York Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Stephen Buckley ve Prof. Joann Fletcher’ın da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, mumyalanmış bacaklar hakkında bilgi edinebilmek için paleopatoloji, antropoloji, genetik ve kimyasal analizler yaptı ve radyokarbon yöntemi ile tarihlendirme yapıldı.

Araştırmacılar tüm analizlerin sonucunda en olası senaryonun, bu mumyalanmış bacakların Kraliçe Nefertari’ye ait olduğunu açıkladı.

Firavun 2. Ramses’in favori eşi olan Nefertari’nin Kraliçeler Vadisi’nde ayrıntılı olarak süslenmiş bir mezarı bulunuyor. Bu mezar her ne kadar antik çağda yağmalansa da, ilk kez 1904 yılında İtalyan arkeologlar tarafından kazıldığında, hala birçok eser barındırıyordu. Bu eserler daha sonra Turin’deki müzeye taşındı. Mezarda ayrıca, bölgedeki diğer mezarlarda sıkça olduğu gibi, daha sonradan yapılan bir müdahalenin bir sonucu olabilecek bir çift mumyalanmış bacak bulunmuştu. Ancak, bacaklar bilimsel olarak hiç araştırılmadığı için, Mısır’ın en efsanevi kraliçelerinden birine ait olup olmadığı bilinmiyordu.

Kraliçe Nefertari’ye ait sandaletler. F: Museo Egizio Turin Suppl

 

Mumyalanmış bacakların kime ait olduğunu tespit etmek için başlatılan ve Plos One Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, bacakların 40’lı yaşlarında yetişkin bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

Dr. Buckley’in yaptığı kimyasal analizler, bacakları mumyalamak için kullanılan malzemelerin, MÖ 13. yüzyıldaki mumyalama gelenekleriyle uyumlu olduğunu ve ilişkili diğer uzmanların bulguları ile uyumlu olduğunu ortaya koydu.

Prof. Fletcher, “Bu çalışma, bu alandaki dünyanın önde gelen uzmanlarından bazılarıyla birlikte çalıştığım ve parçası olduğum en heyecan verici proje.

Stephen ve benim, Antik Mısır kraliyet mumyaları üzerine uzun bir araştırma geçmişimiz var. Nefertari’nin kalıntıları üzerinden elde ettiğimiz kanıtlar sadece kraliçenin ve mezarın üzerine yaptığımız araştırmalara değil, aynı zamanda Antik Mısır mumyalama tekniklerine dair başka bilgilerin bulunmasını sağladı.”

Antik Mısır Mumyalarının Boyu Kraliyet Ailesinde Ensesti Doğruluyor


University of York

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login