Modern İnsanlar 73.000 Yıl Önce Güneydoğu Asya’daydı

Antik dişler, modern İnsanların Güneydoğu Asya’da düşünülenden 20.000 yıl daha önce var olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Sumatra mağarasında bulunan, bir kesici diş ve bir öğütücü diş olan 2 fosilleşmiş dişlere özel bir bilgisayarlı tomografi taraması yaptılar. C: Tanya Smith ve Rokus Awe Due

Hollanda’dan arkeolog D.A. Hoojer, Endonezya’nın Sumatra adasındaki uzak bir mağarada bir çift yıpranmış diş bulunduğunu gördükten sonra, onların modern insan şekil ve boyutlarına ait olduklarını düşündü. Fakat 1948’de, bu dişlerin kimlikleri ve yaşlarından emin olamadı. Şimdi ise bir grup araştırmacı, gelişmiş teknolojiden yararlanarak, Hoojer’in şüphelendiği durumu doğruladı. Modern insanlar daha önce düşünülenden yaklaşık 20.000 yıldan daha erken, 73.000 yıl önce Güneydoğu Asya’da yaşamışlardı. Daha önceki zaman çizelgesi, erken atalarımızın göç yolları üzerindeki boşlukları doldurmaya yardımcı oluyor ve insanların yağmur ormanlarında yaşadıklarına dair, araştırmacıların varsaydığı gibi daha önce ortaya çıkmış olan bir teoriyi destekliyor.

(Endonezya’da Ada Hayvanlarından Yapılmış 30,000 Yıllık Takılar Bulundu)

Önceki çalışmalar, modern insanların Afrika’da evrimleştikten sonra Güneydoğu Asya’ya yol aldıklarını ileri sürdüler. Fakat araştırmacılar onların yaklaşık 50.000 yıl önce mi yoksa daha önce mi geldiklerini tartışıyorlardı. Son çalışmalar, modern insanın yaklaşık 65.000 yıl önce Avustralya’da olduğunu ortaya koydu ancak Güneydoğu Asya’da erken varoluşuna dair çok az doğrudan kanıt var.

Gizemi çözmek için Avustralya, Sidney’deki Macquarie Üniversitesi’nden jeokronolojist Kira Westaway tarafından yönetilen araştırmacılar, 2008’de bulunan Sumatra dişlerine tekrar bakmaya karar verdiler. Ekip, dişlerin kalınlığını kesin olarak ölçmek için mikro-bilgisayarlı tomografi taraması ve dişleri çevreleyen kayadaki minerallerin en son ne zaman güneş ışığına maruz kaldıklarını belirlemek için lüminesans yöntemi gibi yeni teknikler kullandılar. Daha sonra, dişleri modern insanlardan aldıklarını doğrulayan ve 63.000-73.000 yıl öncesine kadar bir tarih belirleyen kalın diş minesi buldular.

Lowa Eyalet Üniversitesi’nden paleoantropolog Russell Ciochan, erken atalarımızın, dünyanın bir ucundan diğer ucuna nasıl yayıldığı hakkında yeni ipuçları sunduğu bulguları yazdı. “Dişler, Doğu Asya insanlarına daha sonra Güneydoğu Asya örneklerine göre daha büyük bir benzerlik gösteriyor. Bu da bize modern insanın erken yayılma yolları hakkında bazı ipuçları verebilir.”

(İnsanlar Avustralya’ya Tam 65.000 Yıl Önce Ulaşmış)

Araştırmacılar, “Güneydoğu Asya’da modern insanların varlığını önceki tahminlere göre 20.000 yıl öncesinden kesin ve mükemmel bir şekilde gösterdiler.” diyor.

Almanya’daki Jena’da İnsanlık Tarihi alanından Max Planck Enstitüsünden paleoantolog Patrick Roberts, “Sadece bir çift dişin asılsız kanıt gibi görünmesine rağmen, yeni analizler oldukça inandırıcı. Eğer onlar açıkça insan olduklarını gösterdilerse ki bence bunu yaptılar, o zaman dünyanın bu bölgesinde insan kayıtları için bu yeterli.” diyor.

Daha önceki tarih bilgisi, aynı zamanda ilk modern insanların 60.000 yıl önce Flores denilen başka bir Endonezya adasında yaşayan küçük bir insan türü olan Hobbit (Homo Floresiensis) ile aynı zamana denk geldiği anlamına geliyor. Ancak Westaway, yollarının kesişmesinin, muhtemel bir ihtimal olmadığını, çünkü güçlü akımların Flores’e yapılacak seyahati zorlaştıracağını söylüyor.

(Erken İnsanlar Süper Yanardağ Patlamasını Yakından Görmüş Olabilir)

Yeni bulgular ayrıca bu erken kolonistlerin yağmur ormanları alanlarında ilk yaşayanlar olduğunu gösteriyor. Bu önemli, çünkü araştırmacılar ilk insanların yağmur ormanlarını rahatsız edici bulduklarını uzun zamandır düşünüyor. Neden kolayca yakalanan kabuklu deniz ürünleri ve diğer kaynaklar kıyıda beklerken zeki maymunları ağaç tepelerinde avlamaya çalışsınlar?

Fakat Roberts, bu erken insan kolonistlerinin yağmur ormanlarında yaşadıklarından tam olarak emin değildi. Yağmur ormanı hayvanlarında elde edilen fosiller daha önce bulundu ancak onları insanların öldürdüğüne dair izler taşımıyorlardı.

Roberts, yine de bu çalışmanın, “tropikal kara habitatlarının Afrika’nın ötesine uzanan insanlar için çok önemli kaynaklar olduğunu ve türlerimizin bunlara uyum sağlayabilecek kadar esnek olduğunu” gösterdiğini belirtiyor.


Sciencemag. 9 Ağustos 2017.

Makale:

You must be logged in to post a comment Login