Mısır’daki Karnak Tapınağı’nda Heykelcikler Bulundu

Yukarı Mısır Antik Eserler Departmanı direktörü Abdel-Hakim Karar’ın açıklamalarına göre, Mısır-Fransız Karnak Çalışmaları Merkezi, Mısır’ın Luxor kentinde bulunan Karnak Tapınak Kompleksindeki kazı sırasında beş adet heykelcik ortaya çıkardı.

Yapılan açıklamaya göre, hala devam eden kazıda, tapınaktan daha fazla heykelcik çıkmasının beklendiği belirtildi. Yeni bulunan heykelciklerden birinde tahtta oturan ve çift taç takan, sfenks biçiminde bir Mısır Tanrıçası resmedilmiş. Diğer heykelciklerin hala kazılmakta olduğu belirtildi.

Abdel-Hakim Karar, açıklamalarına şöyle devam etti; “Karnak Tapınak kompleksinin dört muhafızından biri olan Tanrı Ptah Tapınağı’nın doğusunda bulduğumuz, 60 cm uzunluğundaki heykelcik oldukça iyi korunmuştu. Aslan gövdeli ve firavun yüz özelliklerini taşıyor. Yeni Krallık Dönemi’ne yani MÖ.1580- MÖ.1080 yılları arasına ait olduğunu düşünüyoruz. Şu anda arkeologlar heykelcikleri temizliyor ve diğer tarihsel analizler için inceliyor” dedi.

Luxor’daki Karnak dini, Eski Mısır için en önemli kazı alanlarından biri olarak kabul ediliyor. İçinde ilk hanedan krallarına ait birçok tapınağa ek olarak Ptah ve Amun tapınaklarını da barındırıyor. Mısır mitolojisine göre Ptah, zanaatkarlar ve mimarlar tanrısı olarak anlatılıyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply