Mısır’da Piramitlerin Taşlarını 93 TL’ye Satan Üç Kişi Tutuklandı

Gize piramitlerinden birinin parçalarını alıp sattıkları görülen bir video internette yayınlandıktan sonra Mısır’da üç adam tutuklandı.

Üç adam eserleri tahrip etmek, eserleri satmak ve sahtecilik yapmak suçlarından dört gün gözaltında tutuldu.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre suçlular, Gize Piramitleri Arkeolojik Bölgesi’nin genel direktörünün resmi şikayeti üzerine tutuklandı.

(Görsel: © Dotmsr Live / YouTube)

Mısır polisi, suçluların piramitten parçalar koparıp sattığını itiraf ettiğini ve satışlar hakkında ayrıntılar verdiğini söyledi. Polis, bi el büyüklüğündeki taş parçalarının yaklaşık 250 Mısır pound’una (93 Türk Lirası) satıldığını söyledi.

Mısır’da bir süredir turistlerin, piramitlerden parçalar kıran yerel kişilerden piramitin taşlarını kolayca satın alabildiğine dair iddialar duyuluyordu, fakat Tarihi Eserler Bakanlığı bu iddiaları yalanlamıştı.

Mısır’da özel bir haber sitesi olan Dot Masr, gizli kameralar kullanarak bu iddiaları incelemeye karar verdi. Sitede çalışan gazetecilerin kimliğini saklayarak yaptıkları gizli çekimlerde, taşların satıldığını gösteren görüntüler bulunuyor ve satış açıkça görülüyor. Gazeteciler 300 Mısır pound’u, yani yaklaşık 112 Türk lirası ile piramitlere ait bir taş almayı başardı.

Gize Piramidi'ne Tırmanan Alman'ın Mısır'a Girmesi Yasaklanacak

Videoda görülen yasadışı satıcılardan bir tanesi “Granit ya da su mermeri (kaymaktaşı), hangisini istersin?” diye soruyor. Videoda biraz sonra, kimliği henüz belirlenemeyen bir adam elinde bir taş parçası tutarak “Bakın, bu Piramit’in kendisinden geliyor” diyor. Aynı adam daha sonra turistler için fiyatların 100 Euro’dan (326 TL) başladığını söylüyor, ve bazı turistlere 500 Euro’ya (1630 TL) eser satmasıyla övünüyor.

Aşağıda izleyebileceğiniz video sosyal medyada büyük bir tepkiye yol açtı ve kullanıcıların Tarihi Eserler ve Turizm Bakanlıkları’na “piramitleri kurtarma” çağrısında bulunmalarına neden oldu.

Bu videonun, piramitlere tırmanan Alman gencin videosunun sosyal medyada yayılmasından hemen sonra ortaya çıkması, Mısır’ın kültürel ve arkeolojik mirasını koruma becerisi ve yeterliliği hakkında soru işaretleri doğuruyor.


Ahram Online, Egyptian Streets, 6 Şubat 2016
RT.com, 7 Şubat 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login