Mısır’da 3500 Yıllık Mumyalanmış Çocuk Kalıntıları Bulundu

Mısır’da yaklaşık 3500 yıl önce güneydeki Asvan şehri yakınlarında gömülmüş dört çocuğun mumyalanmış kalıntıları bulundu.

Gebel el Silsila’da 6 ila 9 yaşları arasındaki 3500 yıllık çocuk kalıntısı. F: Egypt Ministry of Antiquities

Mezardaki çocuklar iki ila sekiz yaşları arasında ölmüştü ve yanlarına takılar, kaplar ve diğer eşyalar konmuştu.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, uluslararası ekiplerin Gebel el Silsila’daki arkeolojik kazılarda araştırmalar yaptıklarını ve burada birçok buluntuyla karşılaştıklarını açıkladı. Ayrıca bölgede bir heykel, pişmiş toprak kaplar ve mezarlığın bir bölümünün keşfedildiği belirtildi.

Şimdiye kadar bulunan dört mezar 18. Hanedan dönemine, yani 3.500 yıl öncesine tarihleniyor. Çocuklardan en küçüğünde, mumyalamada kullanılan sargı kalıntıları bulundu.

Ancak bu çocukların nasıl ve neden öldüğü henüz belirlenemedi.

(Mısır’da Aslan Başlı Tanrıçanın 27 Heykeli Bulundu)

Bulguları keşfeden ekibin başındaki Dr Maria Nilsson, yaptıkları araştırmaların, Thutmose döneminin ölü gömme geleneklerine ve o tarihteki halkın sosyal, ekonomik ve dini hayatı üzerine daha fazla ışık tuttuğunu söylüyor.

Uluslararası ekip, Gebel el Silsila’nın farklı bir yerinde de, Greko-Roma dönemine ait, 14 santimetre yüksekliğinde, kafa kısmı olmayan bir kadın heykeli buldu.

Başı olmayan heykel.

Bakanlık yaptığı açıklamada, “Heykel üzerinde yapılan ön incelemeler, bunun bir kadın tasviri olduğunu, giydiği elbisenin Antik Yunan’da avcılık, vahşilik, doğurganlık, bereket tanrıçası Artemis’inkine benzediğini gösteriyor.” diyor.

Gebel el Silsila, 18. Hanedan döneminde merkezi bir taş ocağı bölgesiydi ve büyük tapınakların yapımı için ihtiyacı olan kumtaşlarının neredeyse tümü buradan sağlanıyordu.

Bölgede devam eden kazılar, arkeologların Yeni Krallık dönemindeki alanın genel işlevini ve rolünü anlamalarına yardımcı oluyor.

(İskenderiye Açıklarında Antik Roma Batıkları Bulundu)

Ocak ayında araştırmacılar, bebekler, hayvanlar ve mezar hediyeleri içeren mezarların keşfedildiğini açıkladı. Ekipler, bölgede daha fazla bulguyla karşılacakları konusunda umutlular.

Bugüne kadar bölgede bulunan çok sayıda kalıntı, o dönemde Gebel el Silsila’da yaşayan insanların genellikle sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Ekipler, yetersiz beslenme veya enfeksiyon bulgusu bulamadılar; ancak, ince uzun kemikler ve kas bağlantı yerleri, bu insanların son derece emek yoğun bir çevrede yaşadıklarına işaret ediyor.


IB Times. 14 Aralık 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login