Kastabala-Hierapolis Antik Kenti’nde Buğday Tarlası

Osmaniye’nin 12 kilometre kuzeybatısında, Ceyhan nehri yakınlarında yer alan Kastabala-hierapolis Antik Kenti köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılıyor.

MÖ. 7. Yüzyıl Klasik Dönem’de iskan görüp, MÖ. 2. Ve 3. Yüzyıllarda Roma Dönemi’nde altın çağını yaşayan antik kentte 2009’da Bakanlar Kurulu kararıyla kazılmaya başlanmıştı. Kentte bulunan sütunlu ana cadde, kale, tiyatro, hamam, agora gibi yapılar, Anadolu’da Roma Dönemi kentlerinden Perge, Bergama, Efes antik kentleriyle benzeştiği için “Çukurova Efes’i” diye de anılıyor. Kentin antik tarihi Ortaçağ’a ait bir kaleye kadar varıyor.

Kastabala Antik Kenti’nin saymakla bitmeyen tarihine rağmen, sütunlu caddesinin buğday tarlası olarak kullanılması ise büyük hayal kırıklığı yaratıyor. Edinilen bilgilere göre şu an antik kentin doğu ve batı tarafları tarım arazisi olarak kullanım görmekte.

Sabah’ın yaptığı habere göre, Osmaniye İl Kültür Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğü’nden bir yetkili antik kentteki tarım arazileri için “Buranın durumu biraz karışık. Kimi yer köy merası, kimi yerler ise şahıslara ait. Şu an için kazı çalışmaları Gaziantep Üniversitesi tarafından devam ediliyor. Ancak bir an önce antik kentteki şahıslara ait olan tarım arazilerinin kamulaştırılması lazım” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login