İznik’te İstanbul Kapı’nın Restorasyonu Başladı

Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Bursa’nın İznik ilçesindeki 2.000 yıllık surlar ve İstanbul Kapı restore ediliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, toplam 4970 metre ile Türkiye’nin en uzun ikinci suru olan 12 tali kapısı ve 10-15 metre aralıklarla yapılmış 114 kulesi bulunan İznik surlarının en gösterişli kapısı olan İstanbul Kapı, restorasyonla olumsuz müdahalelerden arındırılarak, aslına uygun olarak korunacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak İstanbul Kapı restorasyonu için yaklaşık 4,5 milyon lira harcanacak ve etap etap tüm kapı, sur ve kuleler aslına uygun olarak yeniden kent siluetindeki yerini alacak.

Yüzyıllar boyu pek çok kuşatma, doğal afet ve müdahale sonucunda değişimler geçirerek, günümüze ulaşan İznik surlarının en karakteristik bölümlerinden İstanbul Kapı, dönemin savaş ve savunma stratejilerinin de inceliklerini yansıtıyor. İlk yapımı M.S. 1. yüzyıla tarihlenen ve antik Niceae kentinin kuzey girişinde yer alan İstanbul Kapı, Konstantinapolis’e açıldığından surların en gösterişli kapısı olma özelliği taşıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmalarının başlaması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin tüm izlerini taşıyan, Bursa’dan önce başkent olan İznik’te tarihi bir gün yaşadıklarını belirtti.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan İznik’te çalışmalara hız verdiklerini aktaran Altepe, şunları kaydetti:

“Göl içindeki 1800 yıllık bazilikadan çini fırınlarına, Roma tiyatrosundan Yeşil Cami’ye kadar tüm tarihi eserler üzerinde çalışıyoruz. Bir sur içi kenti olan İznik’te surların ayağa kaldırılması yıllardır konuşuluyordu. Onu yapmak da bizlere nasip oldu. Çalışmaları İstanbul Kapı’dan başlatıyoruz. Yaklaşık 4,5 milyon lira harcayacağımız ilk etap çalışmalarının ardından tüm kapı, sur ve kuleler birer birer özgün kimliğine kavuşacak.”

İznik’in 2500 Yıllık Surları Her An Yıkılabilir

Aziz Neophytos Bazilikası: İznik Gölü’nde Tesadüfen Bulunan Bazilika

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login