İsviçre’de 2000 Yıllık Parazit Yumurtaları

Basel Üniversitesi’nden arkeologlar, Basel-Gasfabrik adındaki eski bir Celtic yerleşmesinden alınan örneklerde bağırsak paraziti yumurtaları buldu. Bölge halkının hijyenik koşullarının oldukça kötü olduğu ortaya çıktı. Özel geoarkeolojik yöntemlerle yapılan araştırmalarla, 3 farklı türde parazit tespit edildi.

Uluslararası projenin bir parçası olarak, Basel Üniversitesi’ndeki Tarih Öncesi Arkeolojik Bilim Merkezi, Basel-Gasfabrik yerleşmesinden alınan örnekleri inceledi. MÖ. 100 yılına tarihlenen yerleşim, aynı zamanda Orta Avrupa’daki en önemli Celtic yerleşmelerinden biri olarak görülüyor. Araştırma ekibi, uzun süreler dayanabilen; yuvarlak kurt, kamçılıkurt ve yaprak kelebeği paraziti yumurtaları buldular. Parazit yumurtalarının bulunduğu yer ise, Demir Çağı Dönemine ait, 2000 yıllık bir depo ve depolama çukuru.

Parazit Yumurtalarını Tespit Yöntemi

Bu parazit yumurtalarının yüzdürme tekniğiyle bulunamıyor. Onun yerine, çok ince katmanlara uygulanabilen mikromorfoloji yoluyla mümkün olabiliyor. Bu İnce kesitler ise sentetik reçine içine gömülü toprak örneklerinden hazırlanıyor. Böylece araştırmacılar, çukurların içinde yer alan parazit yumurtalarının yerini ve sayısını tam olarak belirleyebiliyor. Bu yeni yöntemle beraber Demir Çağ yerleşimlerinde, parazitler tarafından oluşan hastalıklar hakkında bilgi edinilebiliyor.

Demir Çağı’nda Kötü Hijyenik Koşullar

Parazit yumurtaları, Demir Çağ insan ve hayvan dışkıları sayesinde günümüze kadar korunabilmiş. Uzmanlar, bazı bireylerin aynı anda birden çok parazit taşıyan bazı dışkılarına da rastlamış. Ayrıca, parazit yumurtalarının yüzey toprağı boyunca dağıldığı da görülmüş. Bu da dışkıların, bazı tarım çalışmaları için gübre olarak kullanılmış olabileceğini gösteriyor olabilir.

Ayrıca arkeologlar, mikroskopik verilerle, bağırsak parazitlerinin su yoluyla toprakta etrafa dağıldığını ortaya koydu. Bu da yerleşmedeki Demir Çağ halkının kötü hijyenik koşullarda, hayvanlarla içiçe yaşadığı ihtimalini güçlendiriyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply