İnsanın Kökeni 10 Milyon Öncesine Dayanıyor Olabilir

12.5 milyon yıl önce yaşamış bir maymunun üzerinde yapılan yeni bir analiz, onun bir goril türü olma ihtimalini gündeme getirdi. Eğer bu doğruysa, goriller düşünülenden çok daha erken evrimleşmiş olabilirler ve böylece insan atalarının şempanzelerden ayrılış zamanı da 2 milyon yıl kadar geriye çekilecek.

12.5 milyon yıl önce yaşayan Dryopithecus (Görsel: E. R. Degginger/SPL)

12.5 milyon yıl önce yaşayan Dryopithecus (Görsel: E. R. Degginger/SPL)

Toronto Üniversitesi’nden David Begun, şu an Avrupa dediğimiz bölgede 12.5 milyon yıl önce yaşamış olan Dryopithecus maymunlarının fosillerini yeniden analiz etti. Begun, kafatasının özelliklerinin, Dryopithecus’un büyük insansı maymunlardan daha önce evrimleştiğine değil, Dryopithecus’un kendisinin büyük insansı maymun olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.

“Kafatasında kemiklerin bağlandığı köşeler ve kafatasının yüze bağlandığı noktalar, bizi bütünüyle onun ilk gorillerden olduğu sonucuna götürüyor.” diyor Begun.

Orangutanlar, insan soyundan ayrılan ilk maymun türüdür ve orangutanların ardından Dryopithecus maymunlarının geldiği, sonra gorillerin ve sonra da şempanzelerin geldiği düşünülürdü. Ancak, eğer Dryopithecus maymunları aslında gorilse, bu onları insan ve şempanzelere daha yakın bir tür haline getirir.

Begun, kafatasında görülen özelliklerin, Dryopithecus’un insan atalarından yaklaşık 14 milyon yıl önce ayrıldığına işaret ettiğini söylüyor. Bu durumda, insan soyunun şempanzelerden yaklaşık 10 milyon yıl önce ayrıldığı sonucuna ulaşılabilir.

Bu, fosil kayıtlarına dayanarak yapılan tahminlerden neredeyse 2 milyon yıl daha erken ama genetik analizlere dayanarak yapılan son tahminlere daha yakın bir tarihlendirme.

Begun, “Ufak bir goril gibi görünen Dryopithecus, ya gerçekten insan atalarından çoktan ayrılmış ufak bir gorilse? Goriller, şempanzeler ve insanlar arasındaki ayrılmaların göreceli zamanlarını biliyoruz, bu yüzden gorillerin diğerlerinden ayrılma zamanını kullanarak fosil saatini yeniden ayarlayabiliriz.” diyor.

Begun bulgularını henüz yayımlamadığından sonuçlar konusunda kesin konuşmak için henüz erken. Begun, çalışmasını önümüzdeki ay Teksas’da gerçekleşecek Vertebrate Paleontoloji Topluluğu’nun yıllık toplantısında sunacak.

newscientist.com

Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun. Şu anda uluslararası bir oyun şirketinde lokalizasyon uzmanı olarak çalışıyor. Bir arkeoloji gönüllüsü ve bu alanda yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyor. Bilgisayar oyunlarını ve mitolojiyi çok seviyor.

You must be logged in to post a comment Login