İngiltere’de Tarımdan 2000 Yıl Önce Buğday Tüketiliyordu

Yeni araştırmalara göre buğday, İngiltere’de 8,000 yıl önce kullanılmaya başlanmış. İngiltere’nin güney kıyılarına yakın, su altında kalmış bir arkeolojik alanda birkaç farklı tür buğdayın kanıtları bulundu. Fakat bu tarih, İngiltere’de tarımın başlangıcından tam 2000 yıl önceye denk geliyor. Britanya’da tahıl yetiştirilmesinin en erken örneği 6,000 yıl önceye tarihleniyor. Manş Denizi’nin iki kıyısı arasında önemli bir zaman farkı vardı, ve 8,000 yıl önce Avrupa’da tarım yapılırken, aynı tarihte Britanya’da daha tarıma geçilmemişti.

Science dergisinde yayınlanan araştırma, buğdayın Mezolitik Britanya’ya ulaşmasının en olası açıklamasının Avrupa’yla olan sosyal ve ticari ağlar olduğunu ileri sürüyor. Bu ağlar, zamanında Britanya’nın güney sahili Avrupa’ya bağlayan kara köprüleri sayesinde de desteklenmiş olabilir. Böylece Britanya’daki avcı toplayıcılar ile Güney Avrupa’daki çiftçiler arasında değiş tokuşlar yapılabilmişti. Buzulların erimesi ve suların yükselmesiyle, Britanya’yı Avrupa’ya bağlayan kara köprüleri de su altında kaldı, ve ada Avrupa’dan ayrıldı.

Bouldnor Cliff’teki su altındaki alanda, Orta Doğu kökenli ve bu dönemde Güney Avrupa’da oldukça yaygın olarak ekilen siyez (einkorn) buğdayı DNA’sı bulundu. Siyez DNA’sı daha önce kara zeminini oluşturan fakat eriyen buzullar nedeniyle su altında kalan Mezolitik tortu tabakalarında bulundu. Bu buğday türünün bu yerleşimde ya da yakındaki bir yerde yetiştirildiğine dair ise hiçbir kanıt bulunmadı.

Yerleşimde ayrıca Mezolitik avcı toplayıcıların tipik izleri olan işlenmiş tahtalar, yanmış çakmaktaşları ve fındık kabukları gibi kalıntılar da vardı. Araştırmacılar makalede, yerleşimin günümüzden 8030 ila 7980 yıl öncesine, yani Britanya adalarıınn geç Mezolitik çağına tarihlendiğini bildiriyor. “Britanya’nın bu çağını temsil eden az sayıda yerleşim var, ve bu çağ hala tam olarak anlaşılmamış durumda. Tortu DNA’sının profili meşe, kavak, elma ve kayın ağaçları olan ağaçlık bir alan ile, çimenler ile bazı otların varlığını ortaya koydu.”

Araştırmayı yöneten Warwick Üniversitesi’nden Dr Robin Allaby, Avrupa’da tarım yavaş yavaş yayılırken burada 8,000 yıl önce yaşayan insanların avcı toplayıcı bir hayat sürdüğünü söyledi. “Neolitik Güney Avrupa’da yaygın olmasına rağmen, tarımcılık ve seyiz örnekleri Britanya’da buradaki örneklerden ancak 2,000 yıl sonra görülüyor. Seyizin burada bulunması, Avrupa ile Britanya arasındaki ilişkileri kanıtlıyor. Yani Britanya daha önce düşünüldüğü kadar soyutlanmış değildi, ve kültürel ve fiziksel olarak Avrupa’ya bağlıydı” dedi Allaby. Buradaki avcı toplayıcılar, Avrupa boyunca egzotik yiyecek maddelerin takas edildiği geniş sosyal ağların bir parçası olmalıydı.

Araştırma, tarih öncesi zamanlarda Avrupa ve Britanya’yı birbirine bağlayan şimdi su altında kalan toprakların tortularındaki genetik materyellerin incelenebileceğini de ortaya koymuş oldu. Denizaltından örnekleri toplayan Deniz Arkeolojisi Tröstü’nden (Maritime Archaoelogy Trust) Gary Momber, “Britanya’da 8000 yıl önce, bu bölge bir ada haline gelmekteyken yaşayan insanların geride bıraktıkları kalıntılar, bu insanların daha önce sanılandan binlerce yıl daha ileri teknolojilere sahip gelişmiş insan toplulukları olduklarını gösterdi. DNA sonuçları da arkeolojik kanıtları doğrulayarak, Britanya’nın kıtayla, bir ada haline geldiğinde zarar gören bağlantıları olduğunu gösteriyor” diyor.

Popular Archaeology
BBC

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login