Hollanda’da Sezar’ın Toplu Katliam Yaptığı Savaş Alanı Bulundu

Güney Hollanda’daki Kessel’de Jül Sezar’ın MÖ 55’de iki Germen kavmini yok ettiği ve 150,000 kişinin ölümüyle sonuçlanan savaşın muhtemel konumu keşfedildi. Bu keşif Sezar’ın günümüzde Hollanda topraklarında kalan bölgeye ayak bastığına dair ilk kanıt olacak.

Sezar  Commentarii de Bello Gallico (Galya Savaşı Üzerine) kitabının 4. kitabında, katliamı çevreleyen olaylardan uzunca bahsediyor, fakat savaşın kesin olarak gerçekleştiği alan şu ana kadar sır olarak kalmıştı. Sonuçlara tarihi, arkeolojik ve jeokimyasal verilerin bir araya getirilmesiyle ulaşıldı.

Geç Demir Çağ’a ait insan kalıntıları. © Copyright VU University Amsterdam

Tencteri ve Usipetes, Ren Nehri’nin doğusundaki bir bölgeden gelen iki Germen kavmiydi. Geldikleri yeni bölgede sığınmacı olmak istemişlerdi, fakat bu istekleri reddedildi. Ve Sezar 8 lejyon ve süvari birliğinin tüm gücüyle onlara savaş açtı. Savaşın Romalılar tarafından kazanılmasından sonra, geriye kalan ve kaçmakta olan nüfus da Roma birlikleri tarafından kovalandı.

Kıyıdan 120 km içerde, Maas ve Ren nehirlerinin birleştiği yerde Germen kavimlerinin etrafı çevrildi ve toplu olarak katledildiler. Sezar kitabında gururla, kadınlar ve çocuklar da dahil neredeyse nüfusun tümünün yok edildiğini söylüyor. Yani yaklaşık 150,000-200,000 insan katledildi.

Brabant Kessel bölgesinde 1975-1995 yılları arasında amatör arkeologlar, Geç Demir Çağı’na tarihlenen büyük miktarda metal eser buldu. Büyük miktarda metal buluntu olması, burada bir savaş alanının varlığına işaret ediyordu. MÖ 1. yüzyıla tarihlenen eserlerin çoğunu demir kılıçlar, mızrak uçları, bir miğfer ve Germen kemer tokaları oluşturuyor.

Sezar’ın MÖ 55’te yürüttüğü seferlerin haritası. Kırmızı çarpı işareti Kessel’de Tencteri ve Usipetes kavimlerinin toplu katliamının yerini gösteriyor. © Copyright VU University Amsterdam

Araştırmayı gerçekleştiren VU University Amesterdam’dan arkeolog Nico Roymans “Sezar ve birliklerinin Hollanda topraklarındaki varlığı ilk defa açıkça görülebildi” dedi.

Kessel’de özellikle erkeklere ait, ama kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu büyük miktarda insan iskeletleri kalıntıları bulundu. Kemiklerin bazılarında kılıç ve mızrak uçlarının neden olduğu yaralanmaların izleri belirgin olarak görülüyor. Radyokarbon tarihlendirmesiyle bu kalıntıların da Geç Demir Çağ’a tarihlendiği doğrulandı. Üç bireyin diş minesine yapılan strontium izotop analizi, Hollanda nehir bölgesinden olmadıklarını gösterdi.

Görünüşe göre katliamdan sonra cesetler ve silahlar toplanarak bir toplu mezara konulmuş. İlginç olarak buaraya konulurken bazı kılıçlar kasıtlı olarak katlanmış ya da bükülmüş, bu da ritüel aktivitelerin yapılmış olabileceğini düşündürüyor.

Kessel’de bulunan, Geç Demir Çağ’a tarihlenen bazı kılıç  parçaları. © Copyright VU University Amsterdam

The Guardian, Past Horizons

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login