Hobbitlerin Soyu Sanılandan Çok Daha Önce Tükenmiş

Endonezya’daki Flores adalarında yaşamış küçük boyutlu bir insan türü olan Homo floresiensis‘in soyu sanılandan yaklaşık 40.000 yıl önce tükenmiş olabilir. Orijinal bulguları yeniden inceleyen uluslararası bir araştırma ekibi, Homo floresiensis’in modern insanlarla on binlerce yıl aynı anda yaşadığı iddiasına karşı çıkıyor.

Araştırmacılar “Hobbit” lakabıyla anılan Homo floresiensis’in soyunun daha önce belirtildiği gibi 11,000 ila 13,000 yıl önce değil, yaklaşık 50.000 yıl önce tükendiğini ortaya koydu.

Endonezyalı bilim insanlarının yönettiği ekip, Liang Bua’daki mağarada yapılan daha önceki tarihlendirme çalışmalarında sorunlar olduğunu keşfetti.

hobbit1

Homo floresiensis’in bulunduğu Liang Bua mağarası

Tarihlendirmek için Homo floresiensis fosillerindeki uranyum ve toryum oranlarını ölçen, araştırma ekibinden geokronolog ve arkeolog Maxime Aubert, “Hatta Homo floresiensis, Homo sapiens Flores adalarına geldikten yakın bir zaman sonra yok olmuş gibi gözüküyor. Bu da soylarının tükenmesine Homo sapiens‘in neden olduğunu düşündürüyor” dedi.

Aubert “En yeni Hobit kalıntıları 60.000 yıl önce bulunuyor, fakat kullandıkları basit taş aletler 50.000 yıl öncesine kadar görülüyor. Bu tarihten sonra bu türe ait bir iz bulunmuyor” dedi.

2003’te Liang Bua’daki kireçtaşı mağarada kazı yapan arkeologlar, bugün yaşayan hiçbir insana benzemeyen, minik insanlara ait kemikler buldu. Arkeologlar mağarada yaşayanların, Flores adasında en azından 1 milyon yıldır mahsur kalmış, insan ailesinin daha eski bir koluna ait bireylerden evrimleştiğine karar verdi.

hobbit2

Solda Homo floresiensis ve sağda Homo sapiens. Modern insanın beyni Hobbit türünün 3 katı büyüklüğündeydi. Görsel: Peter Brown.

Bu daha önce bilinmeyen popülasyonun 12,000 yıl öncesine kadar Flores’te yaşamaya daevam ettiği düşünülüyordu. Fakat arkeolojik alan oldukça büyük ve kompleksti; orjinal kazı ekibi ise buranın sadece küçük bir kısmını kazmıştı. Yıllardır devam eden kazılar, mağaradaki arkeolojik tabakaların sırasının daha iyi anlaşılmasını sağladı.

Yeni yapılan araştırmalar, ilk kazı yapan ekibin, Hobbit kemiklerini tarihlendirmek için aldıkları örnekleri, yanlışlıkla daha üstteki tabakadan aldığını ortaya çıkardı. Bu daha üstteki tabaka, Hobbitlerin bulunduğu tabakayla benzer özellikler göstermesine karşın daha sonraki bir zamana tarihleniyordu. Aubert “Bu sorun artık çözüldü ve yeni yayınlanan tarihler bu türün yaşı hakkında daha güvenilir bir tahmin sağlıyor.

Fakat bu türün başına gelenler hala bir sır olarak görülüyor. Araştırmacılardan biri olan arkeolog Adam Brumm, Hobbit türünün büyük ihtimalle Flores’teki diğer mağaralarda da yaşadığını, ve diğer mağaralarda daha yakın zamanlı kanıtlar bulunabileceğini söyledi. Brumm, Homo floresiensis‘in büyük ihtimalle Avrupa’daki Neandertallerle aynı kaderi paylaştığına inanıyor – yani bizim türümüz onlarla rekabet içine girdi, ve bu rekabeti kazanıp birkaç bin yıl içinde onların yerini aldı.

Brumm “Hobbitler, Flores adasının daha uzak ve ıssız kısımlarına çekilmiş olabilir, fakat burası küçük bir yer ve bizim türümüzden çok uzun süre boyunca kaçınmış olamazlar. Bence, modern insan bu adaya adım attığı andan itibaren, Hobbit türünün günleri sayılıydı” diyor.


Griffith University

 

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login