Hindistan’da 2500 Yıllık Afrika Fili Figürini Bulundu

Orta Hindistan’daki Tarighat arkeolojik alanında, Afrika filine benzer bir figürin bulundu. Kazı başkanı ve arkeolog JR Bhagat “Fil figürinin, aynen Güney Afirka’da bulunan filler gibi büyük kulakları ve sırtında gözle görülür omurları var. Bu fiziksel özelliklere sahip filler Asya’da bulunmaz” dedi.,

2500 yıllık Tarighat şehri İskit ve Yunan sikkelerinin de keşfedildiği bir ticaret merkezi olarak biliniyor. Arkeologlara göre Tarighat orta Hindistan’daki en zengin ticaret merkezlerinden biriydi. Bulunan figürinin de Güney Afirka’yla ticaret yapıldığını destekleyen yeni bir kanıt olabileceği düşünülüyor.

Daha önceki kazılarda zürafa benzeri bir hayvan figürini ve özgün bir saç stili olan kadın figürinleri ortaya çıkarmıştı. Bu keşiflerin de Tarighat tüccarlarının Güney Afrika’yla bir bağı olduğunu kanıtladığı düşünülüyor. JR Bhagat, “Bunlar Tarighat’ın MÖ 2. ve 3. yüzyıllarda bir ticaret piyasası olduğuna işaret ediyor” diyor.

Tarighat’ta daha önce bulunan zürafa benzeri hayvan figürini

Yine de daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ekleyen Bhagat “Modern Chhattisgarh şehrinde bulunan Antik Tarighat şehrinin zengin ve görkemli bir geçmişi olabilir, fakat uluslararası ticaret bağlantılarının kesin kanıtlarını henüz bulamadık” diyor.

Bophal Müzesi eski küratörü antropolog Ashok Tiwari, eserin Afrika’ya seyahat edip, sonra Hindistan’a geri dönmüş bir tüccar tarafından yapılmış dekoratif amaçlı bir figürin olabileceğini düşünüyor. “Bu fil figürininin anatomisi bir Hint filine benzemiyor. Eğimli alnı, büyük kulakları ve görünür omurgasıyla Afrika türüne benziyor” diye ekliyor.

Arkeolog CL Raikwar ise “Fil figürininin boyutu küçük, ve “lok kala” ismini verdiğimiz kırsal/taşra sanatına benziyor. Bu kırsal/taşra sanatı örneklerinde, eser genelde sanatçının hayalgücünün bir sonucu olur, ama bu antik sanatçıların çevrelerinde gördüklerini işledikleri de öne sürülüyor” dedi.

Times of India

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login