Domuzlar Sayesinde İskoçya’nın En Eski Taş Aletleri Bulundu

Domuzlar sayesinde İskoçya’nın 12.000 yıllık en eski taş aletleri keşfedildi.

Domuzlar Sayesinde İskoçya’nın En Eski Taş Aletleri Bulundu

12.000 yıl öncesine tarihlenen buz çağı taş aletlerinin arasında deri temizlemede kullanılan kazıyıcılar ve ren geyiği gibi büyük hayvanları avlamak için kullanılan keskin uçlular bulunuyor.

Bölgedeki kazılar, 2009 yılında Islay kıyı şeridinde yiyecek arayan domuzlar tarafından mezolitik döneme tarihlenen objelerin çıkarılması üzerine başlamıştı.

Reading Üniversitesi arkeologları yaptıkları kazılarda, mezolitik kamp alanında hayvan kemikleri, bitki kalıntıları ve ocak buldu. Fakat 2013 yılında yürütülen kazıların son gününde ekip ayrıca bu kalıntıların 3.000 yıl öncesine tarihlenen taş aletler buldu.

Bu taş aletlerin, son buzul çağının sonlarına doğru Avrupa anakarasında ortaya çıkan Ahrensburgian kültürü insanları tarafından yapılmış olduğu düşünülüyor.

Yakın zamanlarda Danimarka ve İsveç’te de Ahrensburgian kültürü insanlarının yaşamış olabileceği alanlar keşfedildi.

Domuzlar Sayesinde İskoçya’nın En Eski Taş Aletleri Bulundu

Kazı başkanı Prof. Steve Mithen, mezolitik buluntuların muhteşem keşifler olduğunu fakat onların altında buldukları şeyin nefes kesici olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Buz Devri aletleri, İskoçya’da daha önce düşünülenden 3000 yıl öncesine ait kesin olarak insan varlığını kanıtladı. Bu da Islay kıyısını Mezolitik’ten Paleolitik Dönem’e götürüyor.”

Dr. Wicks ise yaptıkları keşfi kendilerinden çok domuzların yaptığını belirtti ve “Arkeoloji, uzman bir planlamaya ve dikkatli analizlere dayanır fakat küçük bir şans her zaman iyidir” dedi.

Bbc.co.uk

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login