Dinozorların Son Gününe Ait Fosiller Bulundu

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce dinozorları yeryüzünden yok eden gök taşının izlerini barındıran fosiller buldu.

ABD’nin Kuzey Dakota’da eyaletinde yapılan kazılarda balık ve ağaç fosillerinde gökyüzünden düşen kaya ve cam parçaları bulundu.

Bulgulara göre gök taşının çarpması sonucu devasa boyutlarda deniz yükselmesi yaşandı.

Kansas Üniversitesi’nde görevli Robert DePalma, Tanis bölgesindeki kazı alanında dev bir göktaşının dünyaya çarptıktan sonraki 10 dakika ila iki saatlik bir sürede neler yaşandığına dair izler buldu.

(Bilinmeyen Türleri İçeren 518 Milyon Yıllık Fosiller Bulundu)

Bugün Meksika Körfezi olarak bilinen bölgeye çarpan 12 kilometre genişliğindeki cisim, milyarlarca ton erimiş metal ve kayayı binlerce kilometre öteye fırlattı.

Tanis’teki fosiller geri düşen ve yolundaki her şeyi yutan maddeleri kayıtlara geçirmiş oldu.

Kazılarda, çarpışma sonrası solungaçları molozla dolu balıklar bulundu. Ayrıca ağaçlardan çıkan kehribarlarda da parçalara rastlandı.

Jeokimyacılar bulunan maddeleri Meksika Körfezi’nde Chicxulub adı verilen göktaşına bağlamayı başardılar. Döküntülerin ayrıca 65.76 milyon yıl önceye kadar uzandığını bulan bilim insanları, konumlarına bakarak bölgede büyük bir deniz kabarması yaşandığını da söylüyor.

(Bilinen En Büyük ve En Yaşlı T. rex Bulundu)

Çarpışma büyük bir tsunami yaratmasına karşın dalgaların Körfez’den 3.000 kilometre uzaklıktaki Kuzey Dakota’ya ulaşması saatler alabilir. Ancak araştırmacılar bölgedeki suyun 10 ya da 11 şiddetindeki bir depreme eşit olan sismik şok dalgasıyla döküntüleri taşıdığını düşünüyor.

Seyçe adı verilen bu kabarma, yolundaki her şeyi sürükleyip şimdi ekibin incelediği örnekleri bir araya toplamış olabilir.

DePalma, “Tatlı su balıkları, kara omurgalıları, ağaçlar, dallar, odunlar, deniz amonitleri ve diğer deniz yaratıkları kara üstünde hissedilen şok dalgasıyla aynı katmanda toplandı. Bir tsunaminin kraterden buraya ulaşması 17 saatten fazla alırdı ancak sismik dalgalar ve sonundaki kabarmayla buraya 10 dakikada ulaşmış olmalı” diyor.


BBC. Jonathan Amos. 2 Nisan 2019.


Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login