Çin’deki Neolitik Alanda 1,168 Eser ve 175 Kaçakçı Yakalandı

Çin’de bir neolitik alanda 80 milyon dolardan fazla değerdeki 1,168 tarihi eser ve kaçakçılık yapan 175 kişi, medyanın “ülke tarihinin en büyük kaçakçılık operasyonu” olarak tanımladığı operasyonda ele geçirildi.

Kaçakçıların Kuzeydoğu Çin’deki neolitik dönem Niuheliang arkeolojik sitinde yasadışı kazılar yaptığı düşünülüyor. Liaoning bölgesinde bulunan alanda birçok mezar bulunuyor.

Yetkililer yeşim taşından sarmal şeklinde bir ejderha gibi objeler buldu. Bu obje, mitolojik yaratık olan ejderhanın bilinen en erken temsillerinden biri oluyor.

Çin’in Kamu Güvenliği Bakanlığı yağmacıların, kazıdan satışlara kadar herşeyle ilgilenen 10 çeteye ayrıldığını söyledi. Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, dört arkeologun da eserlerin yağmasına ve satışına katıldığından şüphelenildiğini bildirdi. Bakanlık operasyonun ne zaman gerçekleştiğini belirtmedi. Operasyonda 6 bölgeden 1,000den fazla polis görev aldı.

Suçluların detektörler ve 3 boyutlu tarama yöntemleri gibi gelişmiş kazı araçları kullandığı da belirtildi. Jiangsu televizyonunun görüştüğü bir şüpheli, grubun içindeki görevlerin dikkatlice dağıtıldığını söyledi: bazıları kazı kısmını, bazıları nakil kısmını yapıyor, bazıları da onları kolluyormuş.

South China Morning Post

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login