Cengiz Han Ardıllarının Çin’i Yönettiği Dönemden Batık Bulundu

Çin’in Cengiz Han’ın ardılları tarafından, kimi zaman Shangdu sarayından yönetildiği döneme ait, çamur ve alüvyon altına gömülmüş 700 yıllık bir batık bulundu.

700 yıl önce geminin gövdesi çatlamıştı ve buradan su alarak batmıştı. F: Çin Kültür Varlıkları

Çin, o dönemlerde Moğollar tarafından yönetilmesine rağmen yaklaşık 21 metrelik bu ahşap gemi içinde bulunan malzemeler ve üzerindeki motifler, Çin’de popüler olan motifleri betimliyor. Bu malzemelerden belki de en ilgi çekeni, bir ejderha ve anka kuşunun tasvirlerinin bulunduğu renkli bir kavanoz. (Cengiz Han’ın Mezarı Hiçbir Zaman Bulunamayabilir)

Arkeologlar, bulunan bu batığın nehir yolculuğu için kullanıldığını belirtiyor. 12 kamara ve 12 bölmeden oluşan gemi, günümüzde bölgede yapılan inşa çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı.

Çin için oldukça popüler olan figürlerin bulunduğu kavanoz F: Çin Kültür Varlıkları

Yuan hanedanlığı dönemine tarihlenen gemi içinde ufak bir tapınım yeri, mürettebat odaları, kargo bölümleri ve mutfak olarak iki katına genişletilmiş kontrol odası tespit edildi. Bahsedilen ufak tapınım yeri içinde, tütsüler ve taşa oyularak yapılmış “arhat” figürleri ortaya çıkarıldı. Budizmde arhatlar, dini yaşamla aydınlanmaya erişmiş bireyler olarak kabul ediliyor. Figürinler, arhatların yanında huzur içinde oturmuş evcil ejderha ve kaplan tasvirlerine sahip. (Çin’de 1000 Yıldır Kayıp Fugan Tapınağı Bulundu)

Araştırmacılar batığın içinde ve çevresinde, porselen, çanak çömlek, cila, yeşim taşı, demir, bronz ve altın eserleri içeren 100 adet eserin ortaya çıkarıldığını belirtiyor. Mürettebat odalarında ise porselen sürahiler, makaslar, bronz aynalar, gaz lambaları gibi kalıntılar ortaya çıkarıldı. Ayrıca kaptan odasında cila kabı ve kargo bölümünde tahıllar keşfedildi.

Batık toprağın altında oldukça iyi bir şekilde korunmuş F: Çin Kültür Varlıkları

Mutfak olarak da kullanılan kontrol odasında ise demir pot, demir ocak, demir bir pota ve ahşap bir kesme tahtası ortaya çıkarıldı. Arkeologlar  kontrol sistemine ait parçalara da rastladı. Güvertedeki kontrol odasının hemen üzerinde geminin dümen yekesi bulundu.

Geminin son anları

Araştırmacılar, gemi enkazı etrafındaki dolgu ve geminin gövdesinin kırık olmasından yola çıkarak, geminin isabet aldığını ve sonrasında batmış olduğunu düşünüyor.

Mürettabata ne olduğu konusunda ise teoriler üretmeyen ekip, gemi enkazında hiçbir insan kalıntısına rastlanmadığını belirtiyor. (Çin’de 3000 Yıl Önce Ritüellerde Öldürülen İnsanlar Savaş Esiri Olabilir)

Arhat figürleri aydınlanmış budaları tasvir etmektedir. F: Çin Kültür Varlıkları

“Kazadan görece kısa bir süre sonra, gemi enkazının altındaki alüvyon akıntıyla hareket etti ve gemi enkazı orijinal nehir yatağının 1 metre ila 2 metre altına batmaya devam etti. Daha sonra ise bugün bulduğumuz yerine sabitlendi. Daha sonra batığın üzerine alüvyon ve çamur kaplandı ve batık tamamen gömüldü.”

Batığın kazısı, Ekim 2010 ile Ocak 2011 tarihleri arasında Shandong Eyaleti Kültür Varlıkları ve Arkeoloji Enstitüsü arkeologları tarafından gerçekleştirildi. Kazının sonuçları ile ilgili makale, Çin’in Wenwu dergisinde 2016 yılında yayımlandı. Şimdi ise İngilizce’ye çevrilerek Çin Kültür Varlıkları dergisinde yayımlandı.


Live Science. 24 Ekim 2017.

Makale: The Excavation of a Shipwreck of the Yuan Dynasty in Heze City, Shandong Province

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login