Bakanlıktan Aspendos Restorasyonu ile İlgili Basın Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyonuna yapılan eleştirilere karşı bir basın açıklaması yayınladı. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre “mutfak mermeri” eleştirisi yapılan beyaz taşlar, aynı orijinal taşlar gibi zamanla yıpranacak ve renk değiştirecekler.

Antalya’daki Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturakların orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi , “mutfak mermeri”yle restore edildiği eleştirilerine yol açmıştı. UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne aday Aspendos Antik Tiyatrosu, Antalya’nın Serik İlçesi’nde iki tepe üzerinde bulunuyor. Tiyatro MS. 2. yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edildi.

Antik Tiyatro geçen hafta sona eren Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde 7- 8 ay boyunca restorasyon için kapalıydı. Restorasyonu Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon eleştirilerine cevaben yayınladığı basın açıklaması şu şekilde;

“Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile uygun bulunan rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik ve elektrik projeleri doğrultusunda yapılmıştır.

Restorasyon projesi kapsamında, Aspendos Tiyatrosu’nun cavea basamaklarının eksik taşlarının tamamlanması uygun bulunmuştur. Bu doğrultuda tiyatronun orijinal basamaklarından numune alınmış ve çeşitli bölgelerdeki taş ocakları araştırılarak söz konusu numunelere uygun taş örnekleri toplanmıştır.

Sonrasında orijinal taşın ve örnek alınan numunelerin analizleri yapılmak üzere labaratuvara gönderilmiştir. Labaratuvar sonuçları doğrultusunda ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun yerinde yaptığı inceleme sonucu “eksik taşların yerine, labaratuvar testleri sonucu, renk, doku gibi fiziksel özelliklerinin yanında, basınç dayanımı, kütlece su emme, yoğunluk vs mekanik özellikleri ile de özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, homojen yapıda, “Korkuteli Beji” rengindeki kireç taşının kullanılması” kararı alınmıştır.

Bu karar doğrultusunda eksik basamak taşlarının tamamlama uygulamaları Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmıştır.

Ayrıca söz konusu tiyatronun orijinal taşları yaklaşık 2000 yıllık olup çevresel etmenlerle (yağmur, rüzgar vb.) yıpranmış ve üzeri grileşmiştir. Geçen zaman içerisinde taştaki renk ve doku deformasyonu taşın içine nüfuz etmiştir. Restorasyonda kullanılan taşların rengi iklin ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal taş malzemenin rengini alacaktır.

Bu itibarla yerinde yapılan tüm uygulamalar, restorasyon projesine ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına uygun olarak tamamlanmıştır.”

 

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login