Assos’ta Vücudu Yağdan Temizlemek için Kullanılan Aletler Bulundu

Assos Antik Kenti’nde, sporcular tarafından güneşten korunmak amacıyla vücutlarına sürdükleri zeytinyağını temizlemek için kullanılan bronz aletler bulundu.

Türkiye’nin kuzeybatısındaki ender rastlanan bir buluntu, 2000 yıl öncesine dayanan özel bronz atletlerin araçlarını ortaya çıkarmıştır.

Kazı ekibi başkanı Nurettin Arslan, Assos Antik Kenti’nde bulunan hilal şeklindeki aletlerin, antik sporcular tarafından bir tür Helenistik güneş koruyucusundan temizlenmek için kullanıldığını söylüyor.

(Assos Antik Kenti’nde 1800 Yıllık Bronz Kalem Bulundu)

Assos Antik Kenti’nde bulunan ve yaklaşık 2.000 yıl öncesine tarihlenen bu aletlere strigil deniyor. Strigil, Antik Yunan ve Roma’da, genellikle hamamlarda kullanılan, ciltten ter ve kiri kazımaya yarayan kıvrımlı ve keskin olmayan bıçak türüne deniyor.

Özellikle Antik Çağ’da, Yunan veya Roma vatandaşlarının yoğun olarak spor yaptıklarının bilindiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti: “O dönem, günümüzdeki gibi güneş koruyucular yok maalesef. Onun için güneşten genel olarak zeytinyağı kullanarak korunmayı tercih ediyorlar. Spor sonrası vücuttaki zeytinyağını da yine sabun veya çeşitli temizlik malzemeleri bulunmadığı için temizlemek için bir yöntem bulmaları gerekiyor. Spor ve antrenman sonrası bu yağlardan kurtulması için ise elenmiş ince temiz kumu vücutlarına sürüyorlar, strigil ile bu yağı emen kumu vücutlarından arındırıyorlar. Son olarak soğuk duş ile yağdan kurtuluyorlar.”

Arslan, bulunan strigillerin bir kısmının demir, fakat çoğunun bronzdan yapılmış olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Antik Yunanlar ve Romalılar, hırslı atletler olarak biliniyordu.”

Arslan, Assos’ta yapılan kazılarda tespit edilen erkek mezarlarının büyük bölümünde strigile rastlandığını söyledi.

Mezardan strigil çıkmasının o kişinin sporcu olduğu anlamı taşımadığını dile getiren Arslan,

“İnsanların o dönemde yaşamlarının bir parçası spor. Bizim bulduğumuz strigiller Yunan topluluklarının yaşadığı dönemin kalıntıları. O dönemde bütün şehrin, özgür halkın en temel vazifelerinden birisi yaşadıkları şehri korumak. Bir nevi askerlik görevi. Kurumsal bir askerlikleri yok. Belli kişiler belki surlar üzerinde nöbet tutuyor ama bir savaş ortamı olduğunda da aynı askerlik görevini yapabiliyor gibi kendisini dinamik tutabilmek için yoğun şekilde spor yapıyor. Bu spor sayesinde de aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürdürüyorlar.”


AA.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login